Interviu

Iurie Craciuneac: In Izolator am trait cele mai ingrozitoare clipe din viata mea

– Iurie, ce ai facut in ziua de 7 aprilie? De ce ai venit la Chisinau?
– La 7 aprilie, ca de obicei, am fost la serviciu. Pe la pranz am aflat ce se intampla la Chisinau. Am mers in centrul orasului Cahul unde m-am intalnit cu mai multi tineri care, ca si mine, cautau informatii despre ceea ce are loc in capitala, caci serverele moldovenesti erau blocate, telefoanele bruiate, iar posturile de televiziune M 1 si NIT transmiteau muzica populara.

Din cauza lipsei de informatie, la 16.30, am decis sa merg la Chisinau cu o masina de ocazie. Pe drum, am intalnit doua microbuze cu persoane care, de asemenea, se duceau la Chisinau si m-am alaturat lor. La Chisinau, am ajuns pe la ora opt seara. Am participat la mitingul pasnic din PMAN. Din curiozitate, am fotografiat cladirile presedintiei si parlamentului, care deja erau devastate. Pe la ora 23.00 ne-am pornit cu totii spre Cahul.
 

– Cand ati fost retinut de politie?
– Nu am reusit sa mergem nici doua cartiere, ca am fost opriti de doi barbati imbracati in civil. In timp ce incercam sa aflam cine sunt si de ce ne-au oprit, au aparut trei masini ale politiei rutiere si un microbuz cu politisti mascati si inarmati. Ne-am urcat in transportul nostru si i-am urmat pana la politie, fiind avertizati ca, daca vom face vreo miscare gresita, vor trage in noi. Ne-au escortat pana la Comisariatul general de politie Chisinau. Eram vreo 32 de tineri.
 

– Ce a urmat, cand au inceput sa va maltrateze?
– Cand coboram din microbuz, au inceput sa ne loveasca, sa ne injure si ni s-a spus sa stam langa unul din peretii comisariatului. Ni s-a ordonat sa punem toate lucrurile personale in fata noastra, sa dezlegam sireturile de la incaltaminte. Apoi ni s-a ordonat sa ridicam mainile in sus si sa le sprijinim de perete, sa aplecam capul si sa indepartam picioarele. Ni s-a facut perchezitie corporala.

Politistii au inceput sa-l bata pe unul din soferii nostri, acuzandu-l ca a adus tinerii la moarte. De asemenea, au fost batute toate persoanele care li se parea ca sunt suspicioase. Unii politisti spuneau ca recunosc in unii dintre noi persoane care au aruncat cu pietre in presedintie si in politisti, indicand, astfel, cine trebuie sa fie maltratat. Daca cineva indraznea sa ridice capul, sa vorbeasca, era lovit cu pumnii si cu patul armelor in coaste. Ne spuneau: „Vreti revolutie? Va dam noi revolutie!”. Un politist a venit cu o camera de filmat si, trecand pe la fiecare, ne ordona brutal sa ne spunem numele, prenumele si de unde suntem. Deoarece eu avem cateva calendare ale PLDM, am fost etichetat ca organizator si au inceput sa imi acorde o atentie „deosebita”. Am stat la acel perete cu mainile in sus aproximativ doua ore. Mi-au inghetat mainile. Am incercat sa suflu putin in palme sa le incalzesc, dar am fost observat si „penalizat” cu doua lovituri in regiunea rinichilor. Mi s-au luat amprente digitale, am fost fotografiat si anchetat privind identitatea, locul de trai etc. Apoi m-au dus in fata altui perete, dar pentru ca acolo era inghesuiala, m-au trecut langa o usa. De dupa acea usa se auzeau gemete si strigate ingrozitoare. Stiam ca asta ne asteapta si pe noi.
 

– Unde ai fost inchis?
– In izolatorul Comisariatului general de politie am trait cele mai ingrozitoare clipe din viata mea. Cand am fost tarat in holul izolatorului, am avut impresia ca am nimerit in iad. Am vazut un tunel format, de o parte si de alta, de politisti in civil si in uniforme, cred ca erau vreo 15 persoane. Toti s-au napustit asupra mea cu o bestialitate de care nici nu-mi puteam imagina ca sunt in stare niste oameni. Au inceput sa dea in mine la intamplare – cu coatele, cu bocancii militari, cu bate de cauciuc. Parca nimerisem intr-o morisca. Am strigat sa nu mai dea in mine fiindca sunt bolnav, dar aceasta i-a inrait si mai mult. M-au ridicat de jos si m-au aruncat langa o masa la care se afla un barbat imbracat in civil si care incerca sa scrie ceva.

M-am bucurat ca vor inceta sa ma bata, gandindu-ma ca voi fi anchetat, dar m-am inselat. Cineva mi-a zis ca nu de aceasta masa trebuia sa ma apropii. Cu cateva lovituri de picioare, mi s-a indicat o alta masa, in fata careia m-am pomenit fara sa-mi dau seama, ca apoi iarasi sa fiu batut – si mai tare – pentru ca, de fapt, trebuia sa stau la o alta masa. Ajuns la prima masa, am fost impus sa stau aplecat cu capul la nivelul mesei, cu mainile dupa cap si cu picioarele distantate. Persoana de la masa a inceput sa ma ancheteze, in timp ce niste politisti ma loveau crunt in spate (in zona omoplatilor/cutia toracica, deoarece le spusesem ca am probleme cu plamanii), in zona bazinului (la rinichi) si la picioare. Unul sarea in sus si in cadere ma lovea cu cotul in spate. Altul facea doi-trei pasi in urma, isi lua viteza si astfel ma lovea cu bata in picioare. In timp ce eram lovit cu o cruzime caracteristica animalelor de prada, trebuia sa raspund la intrebarile persoanei de la masa, sa numar banii din portmoneu (840 de lei) care, din pacate, erau marunti. Din cauza loviturilor, cadeam jos, fiind impus de fiecare data sa reiau numararea banilor.

Am cazut, de durere, si nu m-am mai putut ridica. In aparatul foto pe care il aveam, politistii au vazut poze ale parlamentului si presedintiei (facute din exterior), fapt ce i-a enervat si mai mult. Am fost torturat si fizic, si psihologic. Mai tarziu, mi-au intors calendarele cu PLDM si am fost aruncat in alt hol al Comisariatului, unde trei politisti mi-au ordonat sa ma dezbrac pana la piele. Unul dintre ei mi-a pus calendarele pe fata si lovea cu pumnul in ele, acuzandu-ma ca sunt „de-al lui Filat”. Fiind in pielea goala, am fost lovit crunt cu pumnii si bocancii. M-au fortat sa fac cinci asezari, dupa care mi s-a ordonat sa-mi iau hainele si sa merg pe un coridor spre celula. Mi-am revenit din soc abia a doua zi. Din cauza loviturilor, picioarele imi erau foarte umflate, motiv pentru care nu puteam sta pe spate si nici pe burta. Am fost dus intr-o celula de 3m x 4m, unde mai erau 11 tineri, toti torturati.
 

– Te-au obligat sa marturisesti lucruri pe care nu le-ai facut?
– In seara zilei de 8 aprilie am fost dus la un anchetator. I-am spus ca sunt membru al PLDM. Imediat, individul m-a scos pe hol si a inceput sa strige ca a gasit organizatorul. De asemenea, insultandu-ma, el ma impunea sa recunosc ca am fost platit sa vin la miting. Cand m-a imbrancit pe hol, m-a lovit la rinichi. Un politist m-a intrebat de ce ma tin de rinichiul stang. I-am zis ca ma doare ingrozitor de tare. A inceput sa ma loveasca in partea dreapta, spunandu-mi ca nu e bine sa ma doara doar intr-o parte. In aceeasi zi, am fost dus la un procuror care insista sa confirm ca am fost platit pentru a participa la manifestatie si ca deplasarea noastra la Chisinau a fost organizata ba de Filat, ba de Chirtoaca.
 

– V-au dat mancare, apa?
– Am fost arestati in jurul orelor 01.00-01.30, pe data de 8 aprilie, iar de mancare ni s-a dat abia in seara zilei de 8 aprilie, pe la 19.00. „Meniul” continea o felie de paine si o cana de apa calda. In celula era un veceu care avea o teava pentru scurgerea apei. Cand nu mai rezistam de sete, beam apa din acea teava, ruginita si foarte murdara.
 

– Unele persoane retinute vorbeau de faptul ca li s-au solicitat anumite sume de bani…
– E vorba de avocatii din oficiu, care au santajat familiile tinerilor arestati, amenintandu-le ca, daca nu vor da sume de bani cuprinse intre 2000 si 5000 mii de lei, copiii lor vor face 25 ani de puscarie. Cel putin opt tineri de la Cahul au achitat aceste sume.
 

– Ati avut parte de ingrijiri medicale?
– Am cerut asistenta medicului, pentru ca imi amortisera picioarele si erau foarte umflate. Gardienii mi-au zis ca in statele de personal ale comisariatului nu sunt medici.
 

– ?i-ai facut expertiza medico-legala, care sunt concluziile investigatiilor?
– M-am aflat in izolator de pe 8 aprilie, ora 03.30, pana la 10 aprilie, ora 18.00. Acasa am ajuns vineri noaptea. Sambata, m-am adresat la Spitalul raional, unde am fost examinat de catre un medic traumatolog si un chirurg. Am fost si la medicul legist. Incheierea medicului legist este urmatoarea: „In baza datelor examenului medico-legal si a fisei de ambulatoriu, Craciuneac Iurie are edem-echimos cu contuzie a tesuturilor moi ale ambelor femururi, provocat de actiuni traumatice cu obiecte contondente dure; coincid timpului relatat de victima. Se claseaza ca leziuni USOARE cu dereglarea sanatatii pana la 21 de zile”.
 

– Ce pedeapsa ti-a dat judecata?
– Mi s-a intentat dosar penal pe articolul 285 (dezordine in masa), iar forma de arest preventiv este „libertate cu interdictia de a parasi locul de resedinta si tara pe o perioada de 30 de zile”.
 

– Multi tineri sunt demoralizati si speriati, le e frica sa iasa din case. Tu nu ai fost amenintat sa-ti tii limba dupa dinti? Fiind in Cahul, nu esti intimidat?
– Eu am avut noroc de Alexandru Postica, avocatul care a dat dovada de profesionalism si consecventa in procesul apararii. Din pacate, organele de ordine continua intimidarile si urmaririle si in Cahul, recurgand chiar la provocari in vederea arestarii cat mai grabnice, motivand ca fac „sum”, cum s-a exprimat comisarul de Cahul. Si altii sunt intimidati. De exemplu, un tanar din Cahul a fost exmatriculat de la Scoala profesionala nr. 1. Sora unui elev de la Colegiul industrial-pedagogic, retinut, este amenintata cu exmatricularea pentru ca a cerut de la diriginta fratelui sau o caracterizare. Directorul Colegiului industrial-pedagogic impune tinerii retinuti, care studiaza la colegiu, sa scrie explicatii referitoare la retinere si insista sa mentioneze cati bani li s-au dat pentru a pleca la Chisinau. Majoritatea tinerilor retinuti la Chisinau au fost citati sau invitati la Comisariatul de politie din orasul Cahul, fiind insotiti de parinti. Culmea e ca au fost intimidati si parintii acestora. Politistii ii intrebau pe acestia cati bani le-au dat copiilor in acea zi, daca-i cunosc pe Iurie Craciuneac si Ion Butmalai. Erau invinuiti ca nu si-au educat bine copiii si tot asa…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *