Actualitate

Javier Solana: O doză de eurorealism

„Europa nu trebuie să respingă automulțumirea adoptând „încrederea” în declin. În loc să se resemneze în fața declinului inevitabil, europenii ar trebui să recunoască și să celebreze punctele forte ale Europei, admițând faptul că măreția sa constă în a fi mai mare decât suma părților sale”, scrie Javier Solana, pentru Project Syndicate.

<< Narațiunea devine o figură de stil: Statele Unite și China sunt blocate într-o luptă pentru supremația globală în nenumărate domenii, precum tehnologia, comerțul, apărarea, cyber-spațiul și chiar spațiul cosmic. Puțini experți pun la îndoială consensul general potrivit căruia relațiile sino-americane vor modela istoria secolului al XXI-lea. Dar analiza scenei geopolitice de astăzi, ca produs secundar al unei curse de doi cai, este complet simplistă și învechită.

Lumea noastră ar fi mai bine descrisă nu în alb și negru, ci ca un caleidoscop al tiparelor schimbătoare. O sursă cheie de culoare este Uniunea Europeană. În actualul mediu internațional, UE este mai puțin remarcată decât ar trebui, dar mai remarcată decât crede.

Este adevărat, Europa rămâne în urmă față de SUA și China în dezvoltarea tehnologiilor strategice, cum ar fi semiconductorii și calculul cuantic. Când UE se adresează restului lumii, de multe ori sună mai mult ca o cacofonie decât o simfonie. Rarele coruri armonioase sunt deseori înăbușite. Și mulți dintre cetățenii blocului, amintindu-și poate de un moment în care Europa găzduia marile puteri incontestabile ale lumii, au acum tendința de a disprețui contribuțiile UE și de a-și micșora spațiul de manevră.

Dar noi, europenii, ar trebui să ne acordăm mai mult credit. Chiar și scepticii trebuie să recunoască faptul că, cel puțin, am creat o piață unică a cărei reglementare depinde exclusiv de instituțiile UE. Dar, deși impactul comercial al UE ar trebui, prin urmare, să fie măsurat în formă agregată, cadrele analitice tradiționale acordă prioritate statelor. Această abordare, coroborată cu „războiul comercial” sino-american, ne-a determinat să exagerăm greutatea economică a SUA și Chinei, în detrimentul Europei.

Așadar, să analizăm faptele. UE este cel mai mare exportator de mărfuri din lume și al doilea cel mai mare importator (situându-se puțin în spatele SUA). În domeniul serviciilor, Europa conduce atât în ​​ceea ce privește exporturile, cât și importurile. Mai mult, UE urmărește SUA și este cu mult înaintea Chinei, atât ca furnizor, cât și ca beneficiar al investițiilor străine directe (cu excepția investițiilor dintre statele membre). Iar când vine vorba de asistență oficială pentru dezvoltare, UE are un avantaj clar, având un total colectiv mai mult decât dublu față de SUA.

O critică obișnuită a UE este aceea că îi lipsește „hard power”. Există aici un adevăr. La urma urmei, nu s-a intenționat niciodată ca UE să fie o alianță militară; nu este NATO. Dezastrul afgan subliniază necesitatea de a construi capacitățile militare ale Europei, care rămân mult prea fragmentate și dependente de SUA. Dar ele nu sunt în niciun caz irelevante, după cum reiese din numeroasele noastre desfășurări în străinătate.

Mai mult, nu ar trebui să trecem cu vederea dimensiunea economică a „hard power”. Colectiv, UE, nu China, are cea de-a doua cea mai mare economie din lume, în termeni nominali. Adăugați la aceasta legăturile sale comerciale și de investiții, iar UE are puține de invidiat la concurenții săi.

În ceea ce privește „soft power”, de atracție și persuasiune, aceasta poate părea prea eterică pentru a contura într-un context global marcat de tensiuni geopolitice puternice. Dar puterea moale reflectă tendințele politice, sociale și economice care determină performanțele pe termen scurt și lung ale oricăror țări sau blocuri. Iar aici, UE pare să fie într-o formă bună.

Indicele Soft Power 30 evaluează țările în funcție de șase categorii: acoperire și atracție culturală, infrastructură digitală și capacități în diplomație digitală, capital uman și atractivitate educațională, cât de prietenoase sunt cu afacerile și capacitatea de inovație, rețeaua diplomatică și calitatea instituțiilor politice. Conform acestei unități de măsură, cinci dintre primele zece țări ale lumii – și 16 dintre primele 30 – sunt membre UE. SUA ocupă locul cinci, iar China este pe 27.

Asta era în 2019, când lista a fost compilată ultima dată. Astăzi, același indice ar atribui cu siguranță o pondere mai mare sănătății publice. Și în timp ce UE, cu sistemele sale de sănătate de prim rang, a suferit mai mult decât era de așteptat din cauza pandemiei COVID-19, campania sa de vaccinare se desfășoară rapid.

În ciuda unui start lent, rata de vaccinare în cele mai populate patru țări ale blocului – Germania, Franța, Italia și Spania – a depășit-o acum cea a SUA. Și angajamentele Europei de a furniza vaccinuri restului lumii devin mai ambițioase. Adăugați la asta fondul masiv de recuperare COVID-19, iar performanța UE în contextul pandemiei începe să pară mai respectabilă.

UE demonstrează, de asemenea, leadership mondial în alte domenii cruciale, în special în tranziția verde. Multă vreme aflată în fruntea reglementării de mediu, Comisia Europeană a anunțat așa-numita Fit for 55, o strategie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 (comparativ cu nivelurile din 1990). Dacă va fi adoptat, acest pachet va forma cel mai probabil reguli și standarde în restul lumii, prin ceea ce Anu Bradford de la Universitatea Columbia a numit „efectul Bruxelles”.

Acest efect exemplifică modul de operare al UE: acționând în culise pentru a face schimbări care sunt resimțite, dacă nu neapărat văzute. Deși Europa continuă să ocupe o poziție vulnerabilă în anumite lanțuri de aprovizionare globale și, deși am neglijat unele conflicte care ne afectează direct (cum ar fi în Siria și Libia), impactul său este departe de a fi neglijabil.

Lumea tinde să aprecieze – deși tăcut – influența UE, deoarece se bazează, în general, pe stimulente, mai degrabă decât pe sancțiuni. Mai mult, influența sa provine dintr-o abordare multilaterală și cooperativă. Iar influența sa rupe stăpânirea sufocantă a competiției chino-americane asupra sistemului global.

Europenii nu trebuie să respingă automulțumirea îmbrățișând „încrederea” în declinul său, ci mai degrabă printr-o evaluare a punctelor noastre tari și a punctelor slabe. Așa cum ar trebui să ne reamintească performanța strălucită a sportivilor noștri la Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară, Europa rămâne o forță de care trebuie să ții cont. Și dacă vrem să ne asigurăm în continuare poziția globală, trebuie să învățăm să trăim după următoarea maximă: UE este mai mare decât suma părților sale. >>

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *