Finanţe

Jocul domino al preţurilor

Pentru a alege grâul de neghină, adică a afla cine încearcă să paraziteze pe creşterea preţurilor la combustibili şi cine va fi în drept să-şi ajusteze costurile la efectul scumpirilor energetice, prim-ministrul Vlad Filat a convocat ieri-dimineaţă o şedinţă specială la Guvern. Întrebat despre ce se va întâmpla cu produsele agroalimentare, viceministrul Agriculturii, Dumitru Godoroja, a declarat că în viitorul apropiat se aşteaptă majorări de preţ la zahăr, deoarece „în luna ianuarie, vânzările au crescut de trei ori mai mult decât s-a prognozat, ceea ce a dus la scăderea rezervelor de zahăr”.

Sergiu Ţirigan, şeful Serviciului de supraveghere a pieţei din cadrul Ministerului Agriculturii, a menţionat că nu este exclus ca şi preţurile la produsele procesate sau chiar la legume şi fructe, care necesită o păstrare adecvată, de la lună la lună (cartofii, morcovii, ceapa, varza, şi, respectiv, merele şi strugurii) să se majoreze în viitorul apropiat.

Produsele de importanţă socială precum pâinea, produsele lactate şi uleiul nu vor sălta în preţ. Cel puţin în viitorul apropiat va exista o anumită stabilitate a preţurilor la aceste produse, potrivit viceministrului Agriculturii. Dimpotrivă, preţul uleiului vegetal ar putea să scadă chiar, după ce, în ultimul timp, a fost majorat cu 40 la sută.

Experţii susţin, de asemenea, că nu este obligatoriu ca preţurile la toate produsele să fie majorate ulterior modificării tarifelor la carburanţi şi la gazele naturale. În acest sens, expertul economic Viorel Chivriga vine cu o precizare: „Fiecare speculaţie în ceea ce priveşte majorarea preţurilor la produsele alimentare trebuie verificată. Nu ca în anul 2010, când pe piaţa internă era instaurată o panică a preţurilor. Acolo unde este justificată majorarea preţurilor nu mai avem ce face. Însă acolo unde sunt speculaţii, instituţiile abilitate trebuie să intervină si să clarifice cine-i responsabil de monitorizarea pieţei interne şi de asigurarea unui control riguros asupra formării preţurilor.”

Însă, după opinia lui, noi suntem dependenţi de foarte multe produse din afară, pe care, de fapt, le-am putea substitui prin a le fabrica în RM. „Aceste produse sunt importate şi atunci când există o situaţie tensionată în exterior, în mod normal, aducem situaţia dată şi acasă şi este inevitabil să nu ne aşteptăm la noi scumpiri. Cu alte cuvinte, are loc un import de inflaţie”

De asemenea, expertul se referă la acele sectoare care, pe lângă cel agro-alimentar, vor fi afectate de scumpirea carburanţilor şi a gazelor. „În primul rând, vor fi afectate întreprinderile industriale care utilizează gazele în scopul producerii şi unităţile care acordă servicii de termoficare. În al doilea rând, dacă vorbim de majorarea preţurilor la carburanţi, vor avea de pierdut întreprinderile care acordă servicii de transport de pasageri sau mărfuri, atât intern, cât şi extern”. Potrivit lui Viorel Chivriga, cea mai mare parte dintre întreprinderile care comercializează bunurile în reţeaua internă de comerţ – atât la Chişinău, cât şi în ţară – vor suporta cheltuieli de transport mai ridicate şi care au o pondere substanţială în costul final al produselor.

Menţionăm că, la 16 ianuarie, benzina s-a scumpit cu 40 de bani, iar motorina cu 60 de bani. Astfel, un litru de benzină A-95 costă, astăzi, 15 lei 45 de bani, iar de motorină Euro 5 – 13 lei şi 95 bani.

În încercarea de afla dacă în zilele următoare se vor scumpi din nou carburanţii, l-am contactat pe Anatol Sărăcuţa, şeful Direcţiei audit din cadrul ANRE, care a menţionat că, în situaţia în care cotaţiile mondiale ale petrolului cresc de la zi la zi, nu este nimic sigur în ceea ce priveşte o nouă majorare. „Există posibilitatea ca preţul la motorină să se mai majoreze în următoarele zile”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *