Sănătate

Kaki, fructul zeilor. Luptă cu cancerul și protejează inima

Copacii în care cresc poartă numele Diospyros, care vine din greacă antică semnificând “fructul divin” sau “hrană lui Zeus”. Cele două specii de persimona comestibilă provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt originare din Japonia şi China. Au mărimea unei piersici medii, o culoare care variază de la galben la portocaliu închis, coajă tare şi lucioasă şi o pulpă dulce, putând fi consumat că atare, uscat, pregătit la cuptor sau sub formă de gem.

Acest fruct cu gust inconfundabil, denumit şi “piersică japoneză”, asemănător că formă roşiei şi având textura ce seamănă atât cu piersică cât şi cu pepenele galben, reprezintă o alternativă excelenţă pentru dulciurile nesănătoase.

Mai mult decât atât, beneficiile acestui fruct care se culege toamna din copaci înalţi de aproximativ 10 metri, trebuie cunoscute de fiecare, căci acesta este unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutritional .

Fructul Kaki este bogat în magneziu, un mineral ce reglează metabolismul şi combate depresia şi starea de oboseală. De asemenea kaki este mai bogat în potasiu decât banană, fiind astfel indicat chiar şi în sarcina.

Kaki este bogat în vitamine că A, vitamine din complexul B, vitamina P şi vitamina C. De asemenea kaki conţine şi minerale necesare organismului, precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu şi cantităţi mici de fier şi zinc. Kaki este bogat în carbohidraţi de bună calitate şi conţine la fel de mulţi antioxidanţi că şi ceaiul verde.

Foarte bogat în betacaroten, fructul kaki este de culoare portocaliu puternic, fiind indicat să se consume cu tot cu coajă. Kaki mai este bogat şi în acizi organici, taninuri şi proteine.

Iată câteva dintre beneficiile sale:

1. Stimulează imunitatea organismului

Fructul oriental Persimmon este o sursă excelenţă de substanţe cu proprietăţi antioxidante motiv pentru care se recomandă consumul acestuia pentru a întări sistemele de apărare ale organismului. Fructul kaki conţine o cantitate importantă de vitamina A. Dacă se consumă 100g din acest fruct aveţi parte de o treime din doză zilnică recomandată de vitamina A. De asemenea trebuie adăugat faptul că proprietăţile antioxidante ale acestui fruct oriental vin şi din conţinutul important de vitaminele C şi E (alte două vitamine cu rol antioxidant). Însă pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele acestui fruct se recomandă consumarea acestuia cu tot cu coajă.

2. Lupta împotriva cancerului

Una dintre cele mai temute afecţiune ale zilelor noastre este cancerul, apariţia acestuia fiind legată de scăderea capacităţii de funcţionare a sistemului imunitar. Este demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic fructul kaki sunt protejate împotriva acestei maladii mortale. O altă substanţă implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului este licopenul. Fructul kaki conţine şi acest antioxidant cu rol antitumoral fiind astfel considerat un aliment care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros.

3. Este un diuretic eficient

Fructul kaki conţine în cantitate mare potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apă din organism. Pe de altă parte, acest fruct fiind sărac în sodiu dar cu un nivel înalt al conţinutului de potasiu, se poate afirmă că acesta posedă proprietăţi diuretice fiind de un real folos în cazul celor care se lupta cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

4. Reglează colesterolul şi protejează inima

Fructul kaki este şi o sursă excelenţă de fibre în special dacă este consumat cu tot cu coajă. Tot datorită conţinutului ridicat în fibre solubile acest fruct este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge şi implicit în reglarea colesterolului sanguin. Cu cât acest nivel se menţine în limitele normale cu atât şansele de apariţie a afecţiunilor cardiace sunt mai mici. De asemenea kaki este bogat în carbohidraţi, nutrienţi cu care se “hrăneşte” muşchiul inimii.

5. Combate depresia şi oboseală, reprezentând un excelent energizant natural

Bogat în antioxidanţi, fructul kaki contribuie în prevenţia aterosclerozei, ajutând la reducerea stresului, a stărilor de anxietate şi a oboselii. 100 grame de fruct conţin 70 de calorii, iar dintre acestea marea majoritate sunt constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului. De aceea, decât să faceţi exces de cafea sau băuturi energizante mai bine mâncaţi un fruct kaki. De asemenea acest fruct este excelent pentru sportivi deoarece le procura o cantitate suficientă de zaharuri pentru a putea face faţă efortului fizic.

Acest fruct cu look exotic este în plin sezon iarnă, aşa că ar fi bine să profitaţi de proprietăţile lui minunate şi să îl consumaţi cu încredere! Veţi fi surprinşi de rezultatele pe care le va aduce stării dvs. de bine!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *