Externe

Kievul neagă informațiile că SUA le-ar fi cerut să se arate deschiși negocierilor: „Nimeni nu forțează Ucraina”

Ucraina susține că poziția sa cu privire la negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și că aliații săi nu i-au cerut să negocieze, după ce Washington Post și CNN au scris că principalul său aliat și susținător, SUA, au cerut Kievului să semnaleze că este deschisă negocierilor, pe fondul îngrijorării aliaților din unele țări europene, America Latină și Africa cu privire la un război prelungit, scrie The Guardian.

Luni, ziarul italian La Repubblica a scris că aliații NATO ai Ucrainei au în vedere începerea negocierilor după ce Ucraina va cuceri regiunea Herson, astfel încât Kievul să înceapă negocierile de pe o poziție de forță.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak, a declarat pentru Radio Svoboda că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele ruse vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

De asemenea, Podoleak a spus că SUA tratează Ucraina ca pe un partener egal și că nu există nicio constrângere. El a mai adăugat că Ucraina câștigă și, prin urmare, să te așezi acum la masa negocierilor ar fi „o prostie”.

„Nimeni nu forțează Ucraina să intre într-un proces de negociere neprofitabil sau, mai degrabă, să accepte ultimatumul Rusiei”, a spus Podoleak.

Consilierul prezidențial a mai declarat că Rusia a oferit doar ultimatumuri Ucrainei , iar Ucraina consideră că orice armistițiu creat de aceste ultimatumuri nu va fi unul de durată. El a spus că Rusia va folosi pur și simplu un armistițiu pentru a-și rearma și moderniza armata și apoi „va da același ultimatum”.

Pentru SUA, a spus Podoliak, este„„extrem de benefic” ca Ucraina să câștige războiul, în primul rând pentru că va semnala altor lideri autoritari că, dacă vor ataca o altă țară, legea internațională va fi respectată și, în al doilea rând, pentru că SUA și aliații săi au investit prea mult pentru a lăsa Rusia să câștige.

„Dacă Ucraina nu câștigă războiul… atunci… în ciuda asistenței financiare, economice, militare din partea țărilor NATO, mai ales a SUA, Rusia a câștigat. Înțelegi ce se va dovedi în acest caz! Că armata Rusiei… este mult mai bună, că Rusia are într-adevăr „a doua armată din lume” (și) Rusia poate dicta condiții”, a spus el.

Când a fost întrebat dacă informațiile publicate de Washington Post erau, prin urmare, false, Podoleak a afirmat că jurnaliștii ar putea obține informațiile lor de la politicieni pro-ruși, deși s-a abținut să respingă rapoartele ca fiind false.

„Toate aceste infromații despre faptul că cineva forțează negocierile (…) fac parte din propaganda Federației Ruse”, a mai spus consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit publicației americane, care citează surse anonime, Ucraina ar fi primit recent încurajări din partea Administrației americane de a se arăta public deschisă la negocieri de pace cu Rusia.

Washington Post a mai scris că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *