Internațional

Kim Jong Un, mesajul oficial despre starea de sănătate a liderului nord-coreean

‘Poziţia guvernului nostru este fermă’, a afirmat consilierul Moon Chung-In pentru postul de televiziune american CNN: ‘Kim Jong Un trăieşte şi are o stare bună de sănătate.’ Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o staţiune de pe litoralul estic al Coreii de Nord.

‘Nicio acţiune suspectă nu a fost detectată până în prezent’, a asigurat oficialul sud-coreean. Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce absenţa sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată. Această zi marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider, informează Agerpres.

Kim nu a mai apărut în public după şedinţa biroului politic al partidului unic din 11 aprilie şi după turneul în care a inspectat o bază aeriană, acţiune despre care presa nord-coreeană a informat pe 12 aprilie. Daily NK, un site de ştiri gestionat, în principal, de refugiaţi nord-coreeni, anunţase că liderul Kim Jong Una fost operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi, în prezent, este în convalescenţă într-o vilă din provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, Daily NK a susţinut că liderul nord-coreean în vârstă de 36 de ani a fost operat de urgenţă din cauza problemelor legate de ‘fumat excesiv, obezitate şi oboseală’. Autorităţile sud-coreene au încercat să tempereze astfel de zvonuri.’Nu avem nimic pentru a confirma’ aceste speculaţii şi ‘până acum nu a fost detectată nicio acţiune specială în Coreea de Nord’, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Seul de săptămâna trecută.

CNN, citând un oficial american, a informat că Washingtonul ‘studiază informaţii’ conform cărora Kim Jong Un este ‘în pericol grav după o operaţie chirurgicală’. Joia trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că informaţiile despre o posibilă deteriorare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt ‘eronate’. Luni, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că Kim Jong Un a trimis un mesaj de mulţumire muncitorilor care lucrează la Wonsan Kalma, un proiect turistic gigantic de pe coasta de est a ţării, mai precizează sursa citată.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *