Politică

Klaus Iohannis: Statul este un prost gestionar în economie

"Interacţiunea cu administraţia publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opţiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare", a spus Iohannis în mesajul transmis la un eveniment economic.

"O economie antreprenorială este o economie a liberei întreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperităţii. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastră trebuie să fie continuu încurajată, şi nu îngreunată, de cei care dispun de pârghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care să intervină din ce în ce mai puţin în activitatea economică, iar atunci când intervine să o facă stimulativ şi nediscriminatoriu. Nu trebuie să mergem mult în urmă în istoria recentă, pentru a înţelege că statul este un prost gestionar în economie, căci economia de piaţă se face cu proprietate privată legitimă şi liberă concurenţă", a mai spus Iohannis în mesajul citit de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu la a 13-a ediţie a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private.

Preşedintele Iohannis a acuzat hăţişul birocratic în care se pierd antreprenorii români şi a spus că energia şi timpul acestora trebuie dedicate afacerii, nu interacţiunii cu statul.

Citeşte mesajul complet al preşedintelui Klaus Iohannis:

Doamnelor şi domnilor,

Felicitări, în primul rând, tuturor întreprinzătorilor aflaţi astăzi aici! Felicitări pentru curajul de a va asumă riscuri, pentru capacitatea de a transformă idei în afaceri de succes, pentru ambiţia de a va confruntă cu exigenţele pieţei! Dumneavoastră sunteţi cei care creaţi locuri de muncă, cei care încurajaţi inovaţia şi schimbarea, dând României impulsul antreprenorial de care are atât de multă nevoie.

Evenimentul dumneavoastră celebrează iniţiativa privată, valorile economiei de piaţă şi importantă întreprinzătorilor pentru progresul economic. Mă bucur că succesul şi performanţă sunt recunoscute şi răsplătite în cadrul unor astfel de iniţiative, astfel încât modelele de succes să devină, în curând, mai degrabă regulă decât excepţiile economiei româneşti.

O economie antreprenorială este o economie a liberei întreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperităţii. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastră trebuie să fie continuu încurajată, şi nu îngreunată, de cei care dispun de pârghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care să intervină din ce în ce mai puţin în activitatea economică, iar atunci când intervine să o facă stimulativ şi nediscriminatoriu. Nu trebuie să mergem mult în urmă în istoria recentă, pentru a înţelege că statul este un prost gestionar în economie, căci economia de piaţă se face cu proprietate privată legitimă şi liberă concurenţă.

Potrivit studiilor dumneavoastră, ştim că doar circa 20% dintre IMM-uri consideră că mediul de afaceri este unul favorabil. Ştim că va confruntaţi cu probleme, cu neajunsuri financiare şi de ordin instituţional, că interacţiunea cu statul este costisitoare şi implică sute de ore consumate anual în faţă ghişeelor. Pentru dumneavoastră, interacţiunea cu administraţia publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opţiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare.

Tocmai de aceea, îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului de afaceri este esenţială. Avem nevoie de mai puţină birocraţie şi mai multă transparenţă în interacţiunea dintre economie şi stat, de mai puţină grabă şi de mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai puţine piedici şi de mai multă concurenţă, că principiu general pe care să se bazeze economia României.

În acest sens, de exemplu, nu doar nivelul impozitelor este elementul esenţial pentru oamenii de afaceri, ci şi – sau mai degrabă – dificultatea de a le plăti şi timpul consumat cu hăţişul birocratic. Dumneavoastră trebuie să alocaţi mai puţină energie, mai puţin timp şi mai puţini bani în interacţiunea cu statul, pentru a putea dedică toate aceste resurse afacerii pe care o conduceţi.

Sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului românesc, promotor al stabilităţii şi dezvoltării. Tocmai de aceea, orice guvernare trebuie să aibă o strategie bine definită, concretă şi eficientă pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Aşa cum am susţinut şi în cadrul programului meu prezidenţial, aici este sursă dezvoltării clasei de mijloc, cea care reprezintă coloana vertebrală a oricărei naţiuni, iar România trebuie să îşi îndrepte, cât mai rapid, această coloana vertebrală.

Salutăm, în egală măsură, prezenţa reprezentanţilor marilor companii, cele care investesc o parte importantă din profituri în activităţi de cercetare-dezvoltare, care oferă locuri de muncă stabile şi bine plătite şi generează o mare parte din fluxurile comerciale externe. Dincolo de politică subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat, soluţia reală pentru susţinerea acestor companii trebuie căutată, întâi de toate, în logică pieţei concurenţiale. În acest context concurenţial, companiile mari şi firmele mici se susţin reciproc, pe criteriile pieţei şi ale performanţei economice.

În încheiere, felicit această iniţiativa a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi a celorlalţi organizatori, de a aduce în faţă publicului poveşti de succes ale antreprenoriatului românesc, în cadrul unui astfel de eveniment de referinţă. Iar dumneavoastră, celor care sunteţi personajele principale ale acestor succese economice, va urez să aveţi, în continuare, şi mai mult succes în ceea ce veţi întreprinde!"

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *