Actualitate

La Boscana s-a desfasurat Sarbatoarea fazanului

Cine va vana primul fazan, cel mai iscusit tintas, cel mai dibaci pescar – sunt doar cateva din probele la care au fost supusi vanatorii veniti la Sarbatoarea fazanului, ajunsa la cea de-a XXI-a editie, care a avut loc sambata la Boscana, Criuleni.

Sarbatoarea – unica de acest fel in RM – a inceput cu un careu festiv. Cei care au dat start sarbatorii au fost tinerii, doritori de a fi consacrati in tagma vanatoreasca. Ei si-au amenajat conditiile pentru competitie si au concurat la probe sportive, dar si artistice. Apoi, au urmat intreceri mai speciale – pentru titlul de cel mai bun pescar si detinatorul celui mai bun echipament vanatoresc. Punctul culminant, insa, a fost proba vanatul fazanului.

Timp de trei ore, vanatorii desemnati din fiecare grup de concurenti au trebuit sa caute si sa vaneze un fazan. „Vanatul in sine a fost o relaxare, problema a fost ca l-am gasit cu greu, deoarece anul asta fazanul s-a rarit”, ne-a declarat Victor Temciuc, castigatorul concursului. Legenda Sarbatorii fazanului spune ca ea a fost imprumutata din Cehia si se numea „Judecata Cocosului”. Pasarea era ingropata pana la gat, iar vanatorii care nu au mers la biserica si care s-au abatut de la regulile vanatoresti trebuiau sa arunce cate o piatra in capul cocosului.

Asta pe motiv ca pasarea este considerata drept cea care instiinteaza omul despre pericole. Sarmanul cocos era batut cu pietre pentru ca… uita sa instiinteze vanatorii ca acestia nu trebuie sa pacatuiasca. Potrivit lui Iurie Vantu, organizatorul Sarbatorii fazanului de la Boscana, fazanul este vanat pentru frumusetea penajului si pentru carnea delicioasa. Vanatorii se intrunesc in aceasta zi pentru a-si lauda trofeele, dar si pentru a acumula experienta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *