Cultură

La Chișinău s-a inaugurat Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”

”La Iași a avut loc un concert extraordinar al compozitorului Eugen Doga. Primăria Municipiului Chișinău a identificat un sediu pentru Casa Muzeu ”Grigore Vieru” din capitală, care se află pe strada A. Mateevici, colț cu Mihai Eminescu. Acum s-a făcut expertiza casei și schița de proiect. A relansat o piesă Pasha Parfeni și Cleopatra Stratan. Raisa Vieru a editat o carte de poezie lirică, apărută la București cu ajutorul Iulianei Gorea-Costin”, a precizat Călin Vieru. În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că „posteritatea lui Grigore Vieru e fastă și este în crescendo, este studiat și editat, au loc festivaluri, expoziții, diferite acțiuni culturale”.

”Recent, la Iași mi-a apărut ediția a doua a cărții ”Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”. Profesorul Vasile Fluturel a editat o carte intitulată ”Pagini despre, de și pentru Grigore Vieru”, a subliniat Mihai Cimpoi.

În Sala Mică a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” s-a desfășurat simpozionul științific „Posteritatea critică a lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului și un spectacol omagial, susținut de poetul Ion Hadârcă, Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, cantautorul Viorel Burlacu, actori de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Marele Premiu pentru poezie va fi acordat poetului Ion Hadârcă, premiul pentru traducere – scriitorului Pompiliu Crăciunescu din Timișoara și premiul pentru interpretare – cantautorului Viorel Burlacu.

Pe 25 septembrie, la ora 10.00, la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hâncești va avea loc colocviul literar-artistic „Grigore Vieru, acum și în veac”, organizat cu sprijinul Direcției Cultură și Turism al Consiliului Raional Hâncești.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *