Timpul Local

La Sălcuţa, trece graiul prin inel cu nuntaşii după el…

Spectacolul (căci toată manifestarea a fost un adevărat spectacol) s-a înscris de minune în prevederile „Ghidului de implementare a curriculumului modernizat în învăţământul liceal”, care menţionează: „Întrucât obiectivul esenţial al cursului de Limbă şi Literatură Română în liceu este formarea unui cititor avizat, cult, profesorul de specialitate va rămâne să realizeze continuitatea orei de literatură în activităţi extraşcolare (cenacluri literare, conferinţe de lectură, dialoguri în direct cu personalităţi cunoscute, lansări de carte etc.”.

Că Liceul „Meşterul Manole” este o instituţie de învăţământ exemplară în partea de sud a republicii o demonstrează şi faptul că la eveniment au fost prezenţi colaboratori ai Ministerului Educaţiei, ai Institutului Ştiinţei şi Educaţiei, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, preşedintele raionului, directorul şi specialişti de la Direcţia raională de învăţământ, profesori de limba română de la mai multe şcoli, consilierii locali, scriitori şi interpreţi.

O casă sănătoasă – Liceul „Meşterul Manole”

Directoarea liceului, Liuba Sănduţă-Pleşca, o personalitate cunoscută şi respectată printre oamenii de cultură, dar mai ales în cadrul sistemului de învăţământ, a spus în debutul manifestării: „Suntem în a patra zi a Săptămânii Limbii Române, care culminează cu o lansare de carte a scriitorului, jurnalistului şi pedagogului Vlad Sărătilă. El predă în liceul nostru literatura universală. Nu-i corect să se spună că adevăratele talente activează doar în capitală, ele sunt şi prin sate. Lucian Blaga spunea că veşnicia s-a născut la sat şi noi vrem să confirmăm acest adevăr, deoarece anume satul oferă societăţii valori de-o inteligenţă inconfundabilă. Nouă ne ajută foarte mult pe acest făgaş şi părintele Grigore Jelihovschi, membru al colectivului nostru, care a făcut ca Liceul „Meşterul Manole” să fie o casă sănătoasă”.
În continuare, ea l-a prezentat pe Ilie Gluh, preşedintele raionului, menţionând că acesta, aflând că elevii din Sălcuţa stăteau la lecţii în paltoane, deoarece clădirea liceului avea defecţiuni tehnice, a reacţionat îndată şi, spre sfârşitul iernii, şcoala a început să fie bine încălzită. Directoarea a vorbit şi de un alt noroc al şcolii – faptul că, în ultimul scrutin local, alegătorii i-au susţinut pe cei mai buni gospodari ai satului, aplaudând mai ales prezenţa consilierului Alexei Tăbăcaru, om de afaceri din localitate, care de fiecare dată pune umărul atunci când i se solicită ajutorul. El avea să ne convingă pe parcurs că la Sălcuţa există o bună înţelegere între localnici: „Matca asta a noastră, sălcuţeană, are o sevă aparte, care îi face pe consăteni plini de credinţă şi optimism”.

Anume credinţă şi optimism am văzut în ochii elevilor acestui liceu. Ei au prezentat spectacolul „Poetul care şi-a păstrat anonimatul”- teatrul poetic „Comoara” a susţinut un recital de versuri, iar corul „Buna vestire” a interpretat mai multe cântece pe texte semnate de Vlad Sărătilă.

Şi aici domină spiritul lui Alexei Mateevici

Despre creaţia lui Vlad Sărătilă şi despre însemnătatea evenimentului organizat la Sălcuţa s-au pronunţat mulţi dintre oaspeţi. Reţinem doar câteva aprecieri:

Aurelia Marcu, reprezentanta Ministerului Educaţiei: „Dumnezeu a dat copiilor din Sălcuţa nişte profesori care merită toată lauda. Liceul „Meşterul Manole” a fost întotdeauna bine apreciat. Dacă toate satele noastre ar avea directori de şcoli ca Liuba Sănduţă-Pleşca şi profesori ca Vlad Sărătilă, R. Moldova ar fi cu adevărat o ţară europeană. Aici, oamenii ştiu ce au de făcut şi cum să facă”.

Petre Popa, directorul Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca: „Vlad Sărătilă este originar din Slobozia-Vărăncău, raionul Soroca. Odată, împreună cu doamna Sănduţă-Pleşca, şi-au luat elevii şi au venit în oraşul nostru la o premieră teatrală. Făcând această vizită de răspuns, descopăr că la Sălcuţa s-a adunat toată administraţia raionului, ca să asculte poezie. Domină aici spiritul lui Alexei Mateevici din Zaimul de alături. Îmi place că la Căuşeni se bate din palme, nu din pumni….”


Vlad Sărătilă

Scriitoarea Claudia Partole: „Am apreciat cu un cuvânt înainte ultima carte a profesorului din Sălcuţa. Vlad Sărătilă, poetul înzestrat cu har neordinar, şi-a păstrat anonimatul. De ce? Pentru cine? Pentru sine? Nu contează! După ce a parcurs (în solitudine şi în tăcere) traseul lui Sisif cu brio, a ajuns, iată, să şocheze printr-un vers inedit şi de o sinceritate debordantă. Asta o simt citindu-i compartimentul „Tu, pasăre ce zbori numai o dată…” din volumul „Uverturi în Do(r) major”… Vlad Sărătilă apelează cu o uşurinţă incredibilă la „efecte” comico-dramatice, astfel dezvelind faţa frumoasă a deşertăciunii care ne face pe toţi să rătăcim, culegând din miraje cioburi de adevăr…”.
Spectacolul cu lansare de carte la Sălcuţa în cadrul Săptămânii Limbii Române a culminat cu melodii interpretate de Igor Grosu, Luminiţa şi Valentin Dragomir.

Toate acestea s-au întâmplat ca într-un vers de Vlad Sărătilă: „Trece graiul prin inel / cu nuntaşii după el…”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *