Social

Lăsaţi copiii să vină la TIMPUL

Ediţia de vineri a TIMPULUI e aşteptată cu nerăbdare în toate satele Moldovei, în aproape fiecare casă având cititorii săi fideli, printre care se numără şi copiii.

Sadoveanu spunea despre poveştile lui Ion Creangă că ele sunt pentru cititorii de la vârsta de opt până la optzeci de ani. Acelaşi lucru îl putem afirma azi despre ziarul TIMPUL. Copiii sunt sinceri, pe ei nu-i amăgeşti, ei simt falsul şi minciuna, chiar dacă sunt frumos şi colorat ambalate. Ei ştiu de ce vin la TIMPUL.

Ce aşteaptă copiii de la noi

Copiii trebuie să-şi cunoască drepturile, dar şi obligaţiile. De această părere au fost vizitatorii expoziţiei cu genericul „Mass-media şi drepturile copilului” care a avut loc, vineri, în Grădina Publică. Aici au fost expuse materiale ale jurnaliştilor din presa scrisă despre drepturile, problemele şi reuşitele copiiilor, inclusiv fotografii. La eveniment au participat peste 20 de instituţii de presă şi ONG-uri de nivel naţional şi regional.

„Cred că ar trebui să se discute mai des despre drepturile copiilor, astfel ca nu doar noi să le cunoaştem, dar şi maturii. Dacă ne vom şti drepturile, vom putea cere ajutor atunci când vom vedea că cineva ni le încalcă”, consideră Victoriţa, o copilă de clasa a V-a, care a venit la expoziţie împreună cu colegii de şcoală. Copiii au vizitat toate standurile expuse şi au încercat să afle răspunsuri la cât mai multe întrebări privitor la drepturile copiilor, ce scriu jurnaliştii despre copii, cât este de grea munca de jurnalist.

Şi ziarul TIMPUL a participat la expoziţie cu o colecţie de materiale cu şi despre copii. Unul dintre vizitatorii standului nostru s-a arătat încântat de expoziţie şi de materialele publicate în ziar, după care a menţionat: „Zilele trecute, fiica a venit acasă cu o broşură în care erau enumerate drepturile copilului, iar la final era numărul poliţiei. Cu mândrie, ea mi-a zis că acum ştie ce să facă dacă îi sunt încălcate drepturile. Cred că e bine ca fiecare copil să îşi cunoască drepturile, dar să nu uităm şi de obligaţii. Copiii trebuie să conştientizeze faptul că fiecare drept implică şi o obligaţie, iar nerespectarea ei atrage după sine anumite consecinţe”.

Instituţiile de presă şi organizaţiile participante la expoziţie au semnat o declaraţie prin care şi-au asumat respectarea principalelor reguli de scriere în cazul articolelor despre copii, pentru a le proteja drepturile. Potrivit Corneliei Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, această acţiune a avut scopul de a atrage atenţia opiniei publice şi comunităţii jurnalistice asupra responsabilităţii pe care o are atunci când scrie despre problemele copiilor. „Este primordial ca toate informaţiile care apar în presă să fie scrise profesionist, să aibă impact şi, cel mai important, să nu dăuneze copilului”, a subliniat Cornelia Cozonac.

Expoziţia „Mass-media şi drepturile copiilor” a fost organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi UNICEF şi face parte din cadrul manifestaţiilor dedicate Zilelor libertăţii presei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *