Comentariu

Laudă-mă, gură

Eu stau şi mă gândesc, apoi o întreb: păi e mai bine ca la noi? Mai bine, dacă ai de lucru, îţi permiţi mai multe. Şi acest mai multe înseamnă o maşină, în rest aceeaşi poveste ca la noi: greu cu chiria, nu sunt bani, cumpărături în rate. De ce nu se întoarce? Nu ştie, s-a obişnuit. Îşi spune zi de zi că parcă totuşi e mai bine, deşi nu are bani să vină acasă în concediu.

Îmi fac un calcul şi îmi spun că în străinătate singurul lucru avantajos e pensia. În rest e la fel de greu ca la noi. Eşti norocos doar dacă ieşi la pensie în Germania sau Italia. Cauţi de lucru, duci dorul casei, faci rate şi înveţi o limbă străină. Pierzi legătura cu prietenii, cu familia. În cel mai rău caz, îţi laşi copiii în ţară şi nu mai înţelegi nimic.

Mie mi-e bine, deocamdată, aici. Chiar dacă în chirie. Chiar dacă fără BMW. Însă e totuşi un punct comun între mine şi prietena mea. N-am cetăţenie. Şi tare aş vrea să o am. Dar cei de la Biroul de Migraţie mi-au spus că ei nu ştiu când anume pot cere cetăţenia. Să mă adresez preşedintelui. Asta e toată informaţia primită, iar eu, spirit deloc practic, mă tot foiesc gândindu-mă pe ce cale să mă adresez preşedintelui.

Am văzut că se tot dau premii oamenilor de cultură pentru merite deosebite. Dacă tot am văzut asta, mi-am făcut un bilanţ: premiată sunt şi eu de Ministerul Culturii (anul trecut la SIC), activez în presă, conduc un cenaclu literar la Biblioteca Naţională despre care s-a scris mult în România – acum, cu apropiata lectură a lui Vladimir Lorcenkov s-a pomenit şi în Rusia, am coordonat proiecte cu ICR, în ultima mea carte există foarte multe referinţe la Chişinău, la Moldova. Aşa că mă (vă) întreb: nu aş avea şi eu merite deosebite pentru a obţine cetăţenia R. Moldova? Nu sunt eu Florin Piersic, dar fac ce pot, şi parcă nu puţin. Sau să aştept să devin Florin Piersic?

Mi-aş dori nu premii în bani, ci calea de a mă adresa preşedintelui care să spună: iaca, hai să-i dăm şi ei cetăţenia pentru merite culturale. Ori poate voi păţi ca Alexandru Vakulovski, care, după ce a publicat în România şapte cărţi, a fost expulzat. Facem o petiţie şi pentru mine?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *