Leancă: “Interesul nostru este să menţinem şi să impulsionăm dialogul cu Kremlinul”
"Rusia este un stat important, trebuie să găsim o formulă să ținem cont și de interesele Rusiei în regiune, dar bineînțeles în baza respectului reciproc, în baza unui dialog civilizat, în baza unor relații economice comerciale neafectate de anumite rațiuni politice. Așa cum ne dictează apartenența și a Rusiei și a Republicii Moldova la Organizația Mondială a Comerțului, dar și la Zona de Liber Schimb în cadrul CSI-ului, care stabilește clar anumite reguli de comportament atunci când apar eventual anumite dispute sau discuții pe subiecte comerciale", spune Iurie Leancă.
"Interesul nostru este să menținem și să impulsionăm dialogul cu Federația Rusă. Să găsim soluții și pentru problemele unde există deocamdată abordări diferite, cum ar fi conflictul transnistrean, retragerea a ceea ce a mai rămas din armata a 14-a, muniții absolut învechite și nu știu ce beneficiu aduc ele. Avem nevoie de comunicare, de reprezentarea argumentelor și eu sunt convins că la un moment dat vor fi auzite, cel puțin cred că așa ar trebui să se întâmple", mai declară Iurie Leancă la RFI.
Potrivit premierului moldovean, în anul 2014 vor fi create noi locuri de muncă, iar salariile şi pensiile vor fi mai bune. "Am reușit deja în buget să identificăm anumite resurse pentru mai multe categorii. În plus, în 2014, urmează a fi construite apeducte noi, va exista o canalizare mai bună, cu aplicarea unor standarde mai riguroase. Mă refer și la o infrastructură mult mai bună, la calitatea vieții, per ansamblu. Oamenii trebuie să aibă o viață decentă", consideră şeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău.
"Şi acum sunt chiar foarte optimist că în prima jumătate a anului 2014 vom deveni parțial cetățeni europeni", a declarat Iurie Leancă, în contextul în care moldovenii vor putea călători fără vize în statele Uniunii Europene. Totodată, pe parcursul acestui an, Republica Moldova urmează să semneze și să ratifice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
"Îmi doresc să mă revăd cu Evgheni Şevciuk, pentru că lipsa de comunicare nu e bună"
În ceea ce privește Transnistria și evoluțiile în problema transnistreană în 2014, Iurie Leancă susține că nu există soluții miraculoase. "Trebuie să fim înzestrați cu multă răbdare pe de o parte și pe de altă parte să continuăm aceste eforturi, aceste acțiuni de comunicare cu cei de la Tiraspol, de reanimare acolo unde nu funcționează și de activitate mai intensă a grupului de lucru, de a construi această încredere și de a avea acces la cetățenii noștri care locuiesc pe partea stângă a Nistrului. Să înțeleagă foarte clar că ceea ce ne propunem noi în politica noastră externă și internă întru totul convine și interesului cetățeanului din stânga Nistrului. Pe de altă parte, să continuăm aceste eforturi cu mediatorii, cu participanții în formatul de negocieri 5+2, dar și cu alte proiecte care vor fi de natură să ne reconecteze. Iată și un exemplu: proiectul german de a face un studiu de fezabilitate între Criuleni și Dubăsari, posibilitatea de a construi un mecanism cu echipamente de filtrare a apei, care ne va costa 20 de milioane de euro și Germania ar fi gata să investească acești bani", mai spune prim-ministrul moldovean.
"E nevoie de multă muncă, de perseverență. Și în dialog cu Tiraspolul, îmi doresc să mă revăd cu Evgheni Șevciuk, pentru că lipsa de comunicare nu e bună. Dar să facem și astfel încât și partenerii noștri din vest și est să ne ajute în acest sens", afirmă Iurie Leancă.
Referindu-se la poziția României în problema transnistreană, premierul moldovean a menționat: "România este membru al Uniunii Europene și atunci când se formulează poziția UE care este mediator în formatul 5+2, să țină cont și de poziția Bucureștiului".
"Vom lupta ca vinurile moldoveneşti să revină pe piaţa rusească"
În altă ordine de idei, premierul moldovean și-a exprimat speranța că embargoul asupra vinurilor moldovenești, impus de Rusia în luna septembrie 2013, va fi ridicat în viitorul apropiat. "Mai durează, e adevărat. Premierul rus spune că nu e embargou, ci e vorba de o problemă tehnică. Aștept să vedem cum evoluează poziția la Moscova în această problemă tehnică, fiindcă experții de la Ministerul Agriculturii mă informează că acum chiar și micile probleme care au existat au fost înlăturate și există mecanisme foarte bune, puse în aplicare la noi de control al calității exporturilor de produse vinicole pe piața Federației Ruse. Consumatorii ruși totuși s-au obișnuit cu ceea ce numeam noi cândva "şampanie", vinurile spumante, accesibile ca preţ, dar şi cu o calitate foarte bună", explică premierul Leancă.
"E o situație în care pierdem și noi și ei. Sunt convins de asta. Voi face tot ce îmi stă în puteri, vom lupta pentru piața rusească. Voi încerca să mai iau legătura cu premierul Medvedev, în speranța că vom fi auziți și vom reuși să depășim această situație, mai puțin fericită", a mai subliniat prim-ministrul Republicii Moldova.
Sursa: rfi.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!