Politică

Leancă: Motto-ul PCRM – cu cât mai rău pentru ţară, cu atât mai bine pentru comunişti

Partidele democrate şi Pro-Europene, care au venit la putere în toamna anului 2009, au promovat o politică de reintegrare previzibilă, coerentă și consecventă. O soluție pentru conflictul transnistrean poate fi viabilă doar dacă va fi acceptată, întâi de toate, de oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, varianta de reglementare trebuie să fie sprijinită de toți partenerii internaționali. Iată de ce, Guvernul promovează aceleași soluţii la Chișinău, la Moscova, Bruxelles, Washington, Kiev și Viena. ”Demonstrăm astfel că nu suntem duplicitari și că suntem un partener de dialog serios, constructiv și correct”, a declarat Iurie Leancă.

”După eforturi îndelungate, în septembrie 2011, noi am restabilit dialogul politic şi negocierile oficiale în formatul 5+2. Unsprezece grupuri de lucru sectoriale şi-au reluat activitatea pentru promovarea încrederii între cele două maluri şi soluţionarea problemelor stringente ale oamenilor”, potrivit premierului.

În 2011 a fost formată Comisia Guvernamentală pentru reintegrarea ţării la nivel de miniştri. Din acelaşi an, în bugetul Republicii Moldova a fost creat un fond special pentru sprijinirea acţiunilor de reintegrare a ţării. La această oră, din acest fond se alocă bani pentru proiecte sociale şi de infrastructură, pentru localităţile din zona de securitate. Graţie încrederii în politicile promovate de Guvern, importanţi parteneri europeni şi internaţionali au pus în aplicare diverse proiecte de asistenţă în regiunea nistreană.

”Am relansat circulaţia deplină pe calea ferată: astăzi oamenii călătoresc liber. Iar controlul vamal comun la Râbniţa şi Bender, instituit în 2012, permite exportul mărfurilor prin regiunea transnistreană pe o distanţă mai scurtă cu aproape 400 de kilometri. Iată încă o acţiune de care s-a bucurat comunitatea de afaceri, deopotrivă pe malul stâng şi drept al Nistrului”, a mai declarat Iurie Leancă prezentând succesele guvernului.

În acelaşi timp, el a acuzat comuniştii că doar au încercat să provoace probleme Republicii Moldova.”În timp ce Guvernul s-a îngrijit să restabilească dialogul oficial şi să rezolve mai multe probleme zilnice ale oamenilor, comuniştii au dorit contrariul. Opoziţia a vrut ca negocierile să fie blocate, aşa cum a fost începând cu 2006 şi până în 2010. Comuniştii şi-au dorit ca oamenii să nu poată circula liber peste Nistru, iar trenurile marfare să stea în gară. Pentru că, motto-ul lor este: cu cât mai rău pentru oameni, cu atât mai bine pentru PCRM”, a declarat premierul.

Sursa: Moldova.org 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *