Leancă vrea să ocupe din nou fotoliul de premier: ”Doresc să revin, am motivaţie puternică”
”Doresc să revin, am motivaţie puternică. Dar condiţia principală este ca să am sprijin parlamentar. Nu cum s-a întâmplat în mandatul anterior, când
eram blocat chiar de colegii din propriul partid. Pentru ca să accept, trebuie mai întâi de format majoritatea parlamentar”, a spus liderul PPEM.
Iurie Leancă s-a pronunţat împotriva alegerilor anticipate, deşi rezultatele ultimelor sondaje sunt favorabile pentru PPEM. ”Sondajele arată că avem şansa de a câştiga 10-12 % din voturi. Vă asigur că avem un potenţial de creştere, avem o echipă de oameni integri, care nu au fost în politică. În caz de anticipate, am obţine de la 15 până la 25 de mandate. Dar în calitate de politician consider că prevalează interesul naţional, nu cel îngust de partid, a spus Leancă.
Iurie Leancă susţine că nu există alternative pentru o coaliţie în formatul PDM, PLDM, PL şi deputaţii neafiliaţi. ”Nu putem face o coaliţie cu PCRM. Cu
ei nu poţi realiza obiectivul integrării europene. Cu atât mai mult cu socialiştii. Cred că mai există şansa să prevaleze raţiunea. Cele trei mari familii europene ne-au avertizat că este ultima şansă. Hai să ne gândim la omul simplu şi să ne aşezăm la masa de negocieri. Partidele din UE sunt gata să
trimită un politician de mare calibru care să ne ajute şi să facă lobby la Bruxelles, dacă vom reveni la normalitate”, a declarat Iurie Leancă.
Reamintim că, la 23 aprilie 2013, Iurie Leancă a fost numit prim-ministru interimar al Republicii Moldova prin decretul Președintelui Nicolae Timofti. Inițial, după 25 aprilie 2013, a asigurat interimatul postului de premier interimar. A fost propus de PLDM pentru un mandat întreg de șef al executivului, iar la 15 mai 2013 a fost desemnat prim-ministru. Pe 10 decembrie 2014 Guvernul Leancă și-a dat demisia, aceasta fiind de fapt o procedură tehnică, în conformitate cu articolul 103 din Constituția Republicii Moldova și articolul 6 din Legea nr.64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, care îl obgligă să demizioneze odată cu validarea alegerilor noului parlament. Cabinetul Leancă a fost în exercițiu până în februarie 2015.
Pe 28 ianuarie 2015, Iurie Leancă a fost desemnat de Nicolae Timofti prem-ministru al viitorului guvern al Republicii Moldova, fiind însărcinat cu funcția de a forma un nou cabinet. La 12 februarie 2015, guvernul premierului desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului Republicii Moldova, pentru învestirea guvernului votând doar 42 de deputați (membrii Alianței Politice pentru Moldova Europeană), în timp ce numărul minim de voturi necesare era de 51.
Drept consecință, la 26 februarie (2015), Iurie Leancă a anunțat că se retrage din Partidul Liberal Democrat din Moldova. Menționând că chiar dacă nu are banii necesari pentru a crea un partid nou, acesta a decis că în viitorul apropiat își va crea un proiect politic nou.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!