Actualitate

Legea cu privire la procuraturile specializate, promulgată de Timofti

Astfel, conform noi legi vor fi instituite Procuratura anticorupție, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale şi are drept scop crearea unui sistem de justiție independent, echitabil, eficient şi transparent.

Potrivit proiectului, procuraturile specializate vor avea buget separat, o organigramă distinctă cu împuterniciri speciale. Sediile acestora vor fi localizate în municipiul Chișinău, cu oficii teritoriale sau reprezentanţe în teritoriu, ce vor fi aprobate de către Procuratura Generală, la propunerea procurorului-șef al procuraturii specializate, cu acordul Consiliului Superior al Procurorilor.

Sunt prevăzuți maxim 50 de procurori, 40 de consultanți ai acestora, 31 de ofițeri de urmărire penală şi de investigații, 10 specialiști şi 7 angajați în structura personalului tehnic și administrativ. Procurorii din cadrul procuraturii specializate sunt independenţi procesual, fiind conduși de procurorul-şef, ajutat de un adjunct ori, după caz, de adjuncți. Ofițerii de urmărire penală, cei de investigații și specialiștii vor fi selectați de către procurorul-şef al procuraturii specializate și detașați de la alte instituții pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o perioadă similară, prin ordinul Procurorului General, cu avizul conducătorului din care au fost detașat și cu acordul în scris a celui din urmă.

Instituirea procuraturilor specializate se realizează conform Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 și a Concepției reformării Procuraturii. Acţiunea se încadrează în măsurile prevăzute în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *