Legea statului-naţiune al poporului evreu, adoptată în Israel. Opoziția anunță ”moartea democraţiei”
Legea „statului național evreiesc” elimină posibilitatea ca araba să fie limbă oficială și spune că avansarea coloniilor evreiești reprezintă un interes național. De asemenea, legea prevede că Ierusalimul este capitala „integrală și nedivizată” a Israelului.
Deputații israelieni de origine arabă au condamnat această lege, dar premierul Benjamin Netanyahu a avut cuvinte de apreciere, spunând că reprezintă un „moment definitoriu”.
Proiectul de lege, sprijinit de guvernul de dreapta al țării, stipulează că „Israelul este tărâmul istoric al poporului evreiesc, care are dreptul exclusiv la autodeterminare națională pe acest teritoriu”.
Legea a trecut după o ședință furtunoasă în Knesset, care a durat peste opt ore. 62 de parlamentari au votat în favoarea textului și 55 împotrivă.
Totuși, s-a renunțat la unele prevederi, după ce au existat obiecții din partea Președinției Israelului și a procurorului general. Printre aceste prevederi la care s-a renunțat una ar fi legiferat crearea unor comunități exclusiv evreiești.
Arabii israelieni reprezintă cam 20 la sută din populația de nouă milioane de locuitori ai țării.
Ei au, potrivit legii, drepturi egale, dar se plâng de mult că sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua și spun că sunt discriminați și nu au acces egal la educație, sănătate și locuințe.
Parlamentarul israelian de origine arabă Ahmed Tibi a spus că legea votată reprezintă „moartea democrației”. La rândul său, ONG-ul Adalah, care militează pentru drepturile arabilor, a declarat că legea reprezintă o încercare de a promova „superioritatea etnică prin politici rasiste”.
Săptămâna trecută, premierul Netanyahu luase apărarea legii promițând că vor fi asigurate în continuare drepturile civile în democrația israeliană, dar și drepturile majorității, pentru că „majoritatea decide”.
Sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!