Politică

Liberal-democrații sunt gata să meargă în opoziție

Membrii PLDM din raioane așteaptă și ei atingerea unui consens, fiindcă, spun ei, eșecul în crearea unei coaliții și a unui guvern va avea efecte dezastruoase asupra economiei. În același timp liberal-democrații nu pot accepta controlul Partidului Democrat asupra mai multor instituții de stat și sunt gata să treacă în opoziție, dacă nu le vor fi satisfăcute condițiile.

Partidul Liberal Democrat a decis, duminică, 13 decembrie, la şedinţa Consiliului Politic Naţional, că va participa la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea guvernului. Invitații în formă scrisă au fost transmise către toate cele trei părți negociatoare – PDM, PL și grupul Leancă. Întâlnirea a avut loc luni seara, dar discuțiile s-au încheiat și de această dată fără niciun rezultat. Motivul ar fi faptul că liberal-democrații vor să numească premierul, ceea l-a „șocat” pe președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care susține că formațiunea sa este cea care trebuie să propună candidatul pentru postul de prim-ministru. Liberal-democrații vor, astfel, probabil, să se asigure că noul premier nu va fi controlat de PD sau de alt partid, așa cum dictează una din condițiile pe care le-au înaintat ei.

PLDM: Jos Candu!

După ce liderul PLDM Vlad Filat a fost arestat pe 18 octombrie, iar pe 29 octombrie, democrații au votat, alături de socialiști și comuniști, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț, liberal-democrații au refuzat să participe la discuții. „Prima dată, când am avut ședința Biroului Politic, în mod firesc, toți am avut o viziune dură: nici un fel de negocieri cu partidul care a decapitat PLDM. Toți suntem conștienți că arestarea lui Filat e o comandă politică. Știm că nu e nicio probă, dacă ar fi fost justificată arestarea lui, cred că era și judecat”, susține președintele OT PLDM din Ungheni, Oleg Belbas. Atitudinea liberal-democraților s-a schimbat după ce a înțeles că celelalte partide dau vina pe PLDM de blocarea negocierilor. „Nu-i destul că l-au făcut pe Filat vinovat de furtul miliardului, de parcă el ar fi singurul om implicat, dar acuzau și partidul că vine iarna, că FMI nu ne dă bani și ducem țara la alegeri anticipate, ca să vină Usatîi și Dodon la putere”, continuă Belbas. În schimbul participării la formarea unei majorități parlamentare cu PD și PL, liberal-democrații înaintează trei condiții: depolitizarea și scoaterea de sub controlul partinic a întregului sistem judiciar, demiterea președintelui Parlamentului Adrian Candu și numirea unui premier neafiliat politic. „Noi nu suntem împotriva negocierilor, fiindcă ne dăm seama de pericolul economic care amenință R. Moldova. Ne dorim foarte mult ca acest guvern să fie constituit până la Anul Nou. Dar nu putem merge mai departe, când Partidul Democrat a captura toate instituțiile de drept. Cerem ca șefii acestor instituții să fie demiși și să ne gândim la un mecanism de numire în funcție a altor șefi cu partenerii noștri europeni și societatea civilă. Nu suntem de acord cu afirmația că trebuie să schimbăm sistemul. Că ne apucă anul 2025. Dacă vrei să schimbi sistemul, pui la conducere o Maia Sandu și sistemul se schimbă din interior”, spune Marin Boboc, un reprezentant al PLDM din Bălți.
Întrebați ce vor face, dacă PL și PD nu vor accepta condițiile lor, liberal-democrații spun că vor merge în opoziție.

Un partid de 2%?

Potrivit Barometrului Opiniei Publice din decembrie, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru PLDM ar vota doar 2% din alegători. Liberal democrații privesc sceptic această cifră. „Poate fi un sondaj la comandă. Cineva probabil mizează pe faptul că dacă lumea vede acest rezultat, își va spune că nu merită să ne mai voteze. Dar nu poți să dai uitării așa de repede PLDM-ul. Cauza principală pentru care nu avem susținerea alegătorilor este mediatizarea și defăimarea lui Filat. Când toate posturile spun că singurul vinovat de ce se întâmplă în țară e Filat, nu poți să te aștepți la o susținere majoră din partea oamenilor”, consideră Oleg Belbas. „Lumea e revoltată, că și PLDM poartă o doză de vină. Dar nu mai cred că ne susțin doar 2%. Asta a fost doar un imbold pentru a împinge partidele la discuție, pentru a urgenta situația. Să știți că lumea mai are speranță, dacă vor face treabă în următorii trei ani, eu cred că barometrul va fi altul”, este de părere liberalul democratul Vladimir Bodean.

„S-a creat un disconfort total”

Vladimir Bodean este primar în comuna Șișcani, raionul Nisporeni. El afirmă că oamenii în sate sunt foarte indignați că negocierile nu duc nicăieri. „Cred că trebuie să facem alianță, pentru că stăm pe loc, Fondul Monetar e absent, Banca Mondială e absentă, proiectele începute stau pe loc, finanțare ioc, țăranii sunt indignați. S-a creat un disconfort total. Dacă în istoria noastră de independență au mai fost cazuri critice, atunci ăsta e ieșit din comun deja”. Stagnarea lucrurilor îl îngrijorează și din alt motiv. Situația creată pune în pericol reputația lui ca primar, dar și a consiliului local. Pentru că din cauza lipsei de finanțare proiectele din teritoriu sunt suspendate, iar oamenii rămân cu problemele nerezolvate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *