Libertatea circulaţiei în Zona de Securitate rămîne a fi subiectul principal pe agenda CUC
Libertatea circulaţiei în Zona de Securitate rămîne a fi subiectul principal pe agenda CUC. Pe toată durata şedinţei, componenta transnistreană a încercat devierea dezbaterilor de la problema dată şi a dat dovadă de o atitudine distructivă, politizînd subiectul şi invocînd diverse pretexte neargumentate, precum ar fi lipsa de competenţe ale Comisiei, subiectul ţine de negocierile în formatul „5+2” sau că luarea unor decizii în acest sens ar conduce la destrămarea actualului format de pacificare.
În scopul depăşirii blocajului creat de reprezentanţii Tiraspolului, delegaţia moldovenească a propus ca reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC să efectueze monitorizarea situaţiei în raionul cu regim sporit de securitate or. Bender. Delegaţiile şi reprezentanţii CUC au convenit, de principiu, asupra necesităţii evaluării corespunzătoare a situaţiei, fapt care a fost inclus în textul propunerilor finale pe subiectul liberei circulaţii.
Totodată, partea transnistreană din cadrul CUC, nedorind să-şi asume responsabilităţi şi angajamente ferme, a afişat o atitudine duplicitară, confuză şi nepăsătoare, făcînd de fiecare dată referire la faptul că nu ar dispune de competenţe şi mandat de a adopta decizii punctuale pe subiectul liberei circulaţii în Zona de Securitate.
Reprezentanţii transnistreni s-au eschivat de la obligaţiile ce le revin în cadrul Comisiei şi au tergiversat lucrările acesteia prin invocarea pretextului că poziţia asupra subiectelor în discuţie urmează a fi coordonate cu superiorii din administraţia de vîrf de la Tiraspol. Astfel, delegaţia transnistreană a blocat lucrările Comisiei, plasînd discuţiile într-un cadru inert, lipsit de coerenţă şi funcţionalitate.
În lipsa unei atitudini constructive a delegaţiei transnistrene, copreşedintele Federaţiei Ruse a transferat discuţiile pentru următoarea şedinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!