CSI / Rusia

Lideri ai opoziţiei ruse au apărut la posturile publice de televiziune după ani de cenzură

Opozantul Boris Nemţov, unul dintre organizatorii protestelor faţă de victoria partidului lui Vladimir Putin la alegerile legislative, a criticat deschis alegerile de la 4 decembrie la postul de televiziune NTV, care s-a remarcat în ultimele luni prin difuzarea de reportaje ce denigrau opoziţia rusă.

Duminică seară, tot la o oră de maximă audienţă, liberalul Vladimir Rijkov a denunţat "partidul de hoţi şi ticăloşi" al lui Putin la postul de televiziune Pervîi (Canal 1.)

"Un miracol a avut loc duminică seară la televiziunea oficială: pentru prima dată după mulţi ani posturile de televiziune NTV şi Pervîi au dat cuvântul opoziţiei", a scris pe site-ul postului de radio independent Ecoul Moscovei fostul ministru rus al Economiei, Andrei Neceaev.

Săptămâna trecută, alţi opozanţi precum fostul campion de şah Garry Kasparov şi un fost consilier economic al lui Putin trecut în opoziţie, Andrei Ilarionov, au apărut pentru puţin timp la televiziunea oficială.

După ultimele manifestaţii care au mobilizat zeci de mii de oameni în Rusia, "Kremlinul a decis că autorizând apariţia opozanţilor, va putea păstra puterea", a apreciat specialistul media Daniil Dandurei.

Regimul rus se confruntă din decembrie cu cel mai important val de contestări de când Vladimir Putin a preluat conducerea ţării în 2000. Protestele au fost declanşate de alegerile legislative marcate de fraude, conform opoziţiei şi a observatorilor străini.

Popularitatea lui Putin, premier de aproape patru ani, este în scădere, dar acesta rămâne principalul favorit la alegerile prezidenţiale din martie, în urma cărora ar putea reveni la Kremlin pe care l-a părăsit după două mandate consecutive (2000-2008). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *