Externe

Liderii europeni respiră uşuraţi după votul grecilor

Încă după primele estimări ale rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a poziţiei sale, intransigente în mod obişnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivităţii economiei greceşti în plină criză, scrie MEDIAFAX.

Partidul de dreapta Noua Democraţie se află pe primul loc în alegerile legislative de duminică din Grecia şi poate să formeze un Guvern cu socialiştii din cadrul Pasok, potrivit estimărilor oficiale ale Ministerului de Interne. Noua Democraţie a obţinut doar 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate în Parlament, fiind urmată de stânga radicală Syriza şi Pasok, după numărarea a 99,84 la sută din voturi.

„Pot să îmi imaginez că vom discuta din nou termenele limită” pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul salvării sale financiare, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.
El a subliniat că Grecia a cunoscut o „paralizie politică în ultimele săptămâni din cauza alegerilor”. „Cetăţenii normali nu trebuie să fie victime, în special, cei care au suportat deja tăieri drastice”, a apreciat Westerwelle, adăugând că nu există „altă cale în afara reformelor”.
„Europenii trebuie să însoţească grecii către creşterea (economică), este nevoie de disciplină, dar şi de speranţă”, a adăugat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici. Iar Guvernul britanic s-a declarat, la rândul său, dispus să colaboreze cu viitorul Cabinet grec, „indiferent care va fi acesta”.

Liderii europeni care nu îşi ascund preferinţa pentru liderul dreptei, Antonis Samaras, s-au văzut mai liniştiţi după victoria acestuia în faţa liderului stângii radicale, Alexis Tsipras. Samaras pare în măsură să formeze, împreună cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune naţională. Cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru „rezultatul său bun”. Ea a declarat că „pleacă de la principiul că Grecia îşi va respecta angajamentele europene”. Iar ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a salutat „decizia alegătorilor greci de a continua aplicarea reformelor economice şi fiscale profunde”.

Liniştiţi că rezultatele alegerilor îndepărtează spectrul ieşirii Greciei din zona euro, liderii ţărilor din zona euro „aşteaptă ca instituţiile de creditare să revină în Grecia imediat ce noul Guvern va fi instalat şi să se pregătească pentru o primă examinare a situaţiei ţării, în cadrul unui al doilea plan de ajutor”.

FMI a anunţat, de asemenea, că este „pregătit să discute cu noul Guvern” grec, în timp ce preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au promis să ajute Atena. „Vom continua să susţinem Grecia”, au declarat ei într-un comunicat comun difuzat de la Los Cabos (Mexic), unde a început luni un summit al şefilor de stat şi de guvern din G20. Şi miniştrii de Finanţe ai G7 şi-au exprimat public dorinţa de menţinere a Greciei în zona euro.

Sursa: wall-street.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *