Actualitate

Lingvist: Simbolurile de pe social media revoluționează scrierea

„Ele sunt folosite în fiecare a doua propoziție pe Instagram sau Facebook, rețeaua care a introdus și renumitul buton Like drept reacție la un comentariu sau un filmuleț”, analizează expertul.

Mai mulți specialiști consideră aceste simboluri o limbă în formare, ce riscă să devină concurentul limbii engleze. Unii lingviștii consideră emoticoanele o modalitate impresionantă de a comunica, pe când alții cred că asta e cea de pe urmă luptă a lingvisticii.

Neil Cohn ține să sublinieze că simbolurile nu sunt de sine stătătoare, ci vin să completeze un mesaj. „Ele înlocuiesc gesturile ce ne ajută transmitem informația corect”, argumentează lingvistul. O limbă folosește gramatica, un set de reguli care asigură construcția frazei și ne dă asigurări că vom fi înțeleși cum se cuvine. Emoticoanele, de cealaltă parte, nu recurg la nici un fel de reguli, ci sunt recepționate ca atare.

Deși simplicitatea simbolurile ne face să credem că ele nu pot înlocui o limbă în prezent, ele ar putea să se dezvolte în timp. „Adevărul este că avem deja limbaje vizuale complexe, dacă ne referim la nuvelele grafice sau benzile desenate”, exemplifică lingvistul.

Potrivit lui Neil Cohn, emoticoanele nu trebuie văzute ca o amenințare, ci ca o oportunitate. „Ne amintesc că în discuțiile noastre nu există doar cuvinte, ci și multe alte elemente ce le pot asigura profunzimea”, conchide expertul.

timpul.md/ traducere de pe bbc.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *