Politică

Lipsa de reacție a Maiei Sandu la terorismul rusesc e criticată – „Violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești de croazieră e un pericol iminent pentru cetățenii noștri”

Violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele rusești de croazieră (purtătoare de moarte), în contradicție flagrantă și sfidătoare cu dreptul internațional, constituie un pericol iminent pentru cetățenii noștri și pentru securitatea statului. Convocarea ambasadorului rus la ministerul de Externe este, mai degrabă, o măsură protocolară în asemenea situații, dar nu una suficientă. Gravitatea cazului și a situației, create de către Federația Rusă, obligă actuala guvernare să reacționeze cu promptitudine, în acest scop declanșând mecanismele bilaterale și multilaterale existente de cooperare cu organizațiile europene și internaționale – OSCE, UE, ONU și NATO, cu atât mai mult cu cât la New York e încă în derulare Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

În egală măsură e necesar să se purceadă și la alte acțiuni concrete, menite să stopeze sentimentul de impunitate al Federației Ruse. Demult era timpul ca ministerul de Externe să insiste pe reducerea considerabilă a numărului diplomaților ruși la Chișinău (actualmente 30) și aducerea lui la un număr egal cu cel al diplomaților noștri la Moscova ( 8 ), principiul reciprocitaii fiind stabilit în Convenția de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

Odată cu declanșarea războiului barbar rusesc împotriva Ucrainei unica sursă de aprovizionare cu combustibil a armatei ruse de ocupație din Transnistria se face cu acordul Chișinăului și cu tranzitarea teritoriului dintre Prut și Nistru. De ce nu punem în aplicare această oportunitate extraordinară?

Din păcate sunt încă foarte multe măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate față de Federația Rusă de către autoritățile de la Chișinău, printre care lichidarea rețelelor serviciilor secrete rusești, infiltrate în toate instituțiile statului și a partidelor politice, clarificarea “statutului diplomatic” a numeroaselor ONG-uri, organizații cultural-lingviste și patriotice pentru promovarea “valorilor” a tot ce înseamnă “Russkii Mir/Lumea Rusească” s.a.

Noi înșine trebuie să facem ordine la noi acasă, să nu așteptăm ca alții să vină să o facă, să avem suficientă demnitate și verticalitate politică, nu de alta, dar cei cu rachetele de croazieră ar putea să considere pe bune că Republica Moldova face parte din “Russkii Mir”!

Iurie Reniță

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Rusia a accelerat războiul hibrid in Republica Moldova. Doar că așa oameni că Îi. Reniță, care deja e afectat de ură față de actuala guvernare, nu sunt se mai buni sfătuitori

  2. Aceasta mica intamplare arata foarte clar cat valoreaza legendara neutralitate moldoveneasca in ochii fratilor rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *