Bună Dimineața

Lituanienii și ucrainenii pot. Dar noi putem?

Văzând ce fac rușii cu țara lor, ucrainenii au votat cu partidele care anunță, cel puțin, în promisiuni, să rupă definitiv cu moștenirea sovietică menținută în viață de președinții Kucima și Ianukovici și să se apropie de un spațiu care nu amenință cu foc și sabie. În pofida părerii generale din mass-media rusă, partidele radicale și naționaliste nu s-au bucurat de susținere masivă. Ucrainenii preferă să fie conduși probabil de politicieni deschiși la dialog, dar fără a fi lipsiți de o atitudine tranșantă, mai ales în fața marelui vecin cu apucături de hoț.

În același timp, în portul Klaipeda a ancorat primul terminal plutitor de gaz natural lichefiat al Lituaniei. Botezat sugestiv „Independence”, transportatorul este o declarație de independență energetică față de Gazprom. Lituanienii au reușit să găsească un remediu împotriva șantajului rusesc și nu avem decât să invidiem această țară mică comparabilă ca teritoriu cu Republica Moldova.

În acest context, mă întreb ce alegere vor face moldovenii peste o lună. Vor merge în pas cu aspirațiile vecinelor spre independență adevărată sau vor vota pentru cei care ne vor duce fix în gura ursului, ca să nu spun mai rău? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *