Actualitate

LIVE // Protestul socialiștilor și a susținătorilor „Partidului Nostru”

Potrivit organizatorilor manifestanţii se vor întâlni în centrul capitalie, după ce vor mărșălui în trei coloane.

Astfel, prima coloană vine din scuarul Academiei de Științe, a doua – de la Complexul Memorial "Eternitate", iar ultima – de la Circ.

Igor Dodon, liderul socialiștilor a anunțat că la miting au venit în jur de 30 de mii de oameni din raioanele țării și zece mii din capitală, iar protestul va fi unul pașnic.

15:30 Organizatorii protestului au anunțat rezoluția salvării naționale în trei etape. În prima etapă aceștia cer demisia procurorului, directorul serviciului de informații și securitate, directorului CNA, președintele Curții de Conturi, președintele CEC, președintele televiziunii naționale și directorul consiliului audiovizualuilui. Numirea noilor persoane în aceste funcții se va face în baza unor concursuri deschide și care vor fi desfășurare de o comisie specială. Totodată s-a cerut ridicarea imunității parlamentarilor și răspunderea penală a celor care au fost implicați în furtul miliardului din sistemul bancar al țării. Un ultim punct din prima etapă numără și eliberarea tuturor deținuților politici arestați pe șase septembrie 2015.

A doua etapă va include cererea demisiei președintelui și guvernului țării. Modificarea articolului 78 al constituției și revenirea la alegerile directe de către popor a președintelui țării.

O ultimă etapă propusă de organizatori este desfășurarea alegerilor parlamentare nu mai târziu de primăvara anului 2016.

15:05 Mai mulți reprezentanți din Găgăuzia, Florești au urcat pe scenă și au ținut discursuri în limbile română, rusă, găgăuză și ucraineană. Printre aceștia se numără primarii din Florești și Drochia.

15:00 Vlad Bătrâncea a trasnmis următorul mesaj de la microfon: „Guvenarea de astăzi este un pericol pentru statul și poporul țării. În prezent participăm la românizarea pasivă, prin faptul că autoritățile s-au deplasat în statul vecin pentru o ședință comună. Acest lucru a fost unul anticonstituțional, încă o crimă față de poporul acestui stat”.

14:50 Igor Dodon a mulțumit colaboratorii de poliție pentru menținerea ordinii publice de azi și i-a atenționat să nu interzică oamenilor care doresc să își instaleze cortul în fața Parlamentului. Din cauza numărului mare de doritori de a instala cortul, Renato Usatâi a anunțat că acestea vor fi instalate și în fața ministerului Agriculturii. Reporterul ziarului TIMPUL a anunțat că în fața ministerului sunt instalate deja în jur de 15 corturi.

14:45 Organizatorii au anunțat că 224 de autobuze nu au ajuns la protest, pentru că au fost oprite la indicația opoziției.

14:30 Renato Usatâi „Toți suntem martorii cum puterea parlamentară ne-a pus piedici înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Dar noi am rezistat și ne-am întors înapoi. Astăzi am aflat un lucru de la părinții mei Nu vreau să aud aud electorat de dreapta sau de stânga. Vreau să fim un popor care are drept la un viitor și nu trebuie să depindem de unii cetățeni. Până nu vom face cura acasă nici la Moscova, nici la Bruxelles nu vor hotărî pentru noi. Sunt la Bălți de trei luni și știu ce înseamnă corupție. Nu vreau să mă comparați cu primarul de la Orhei, deși eu iubesc acest oraș.
Timp de 20 de ani cetățenii țării protestează în fața televizorului. Acum avem sute de corturi. Săptămâna viitoare vom avea mii. Invităm pe toți cine dorește să se alăture protestului nostru”.

14: 26 Igor Dodon:  „Suntem zeci de mii de oameni, cetățeni liberi, cetățeni ai republicii Moldova. Astăzi este începutul sfârșitului oligarhilor Moldova. Vă promit că vom merge până la urmă. Noi împreună suntem o forță. Reprezentăm o mare parte a populație a țării. În ultimii șase ani și-au bătut joc de copii, pensionarii, agenții economici și agricultorii. Ei vor să ne distrugă valorile noastre creștine. Ei au atacat biserica noastră! Trebuie să facem tot posibilul să stopăm această rușinare. Jos Oligarhii! Sarcina noastră este foarte nobilă. Scopul de bază al nostru sunt alegerile anticipate. Jos Timofti. Poporul să aleagă direct președintele țării. Împreună acest lucru îl vom reuși. 3 zile în urmă a fost format acest orășel al Moldovei, de atunco oamenii stau și dorm în cort și vom merge până la capăt!”

14:20 Pe scena improvizată din fața Parlamentului Ilian Cașu, vice președintele „Partidului Nostru” a ținut un discurs în fața mulțimii:
„Fiecare dintre noi știe de ce a venit astăzi la miting. Cuțitul a ajuns la os. Răbdarea oamenilor a crăpat. Moldova s-a trezit. Suntem cu zecile de mii să arătăm regimului putred de corupt, ce însemnă furia poporului. Noi zi de zi devenim tot mai săraci. Drăguțanu – una din fețele acestui regim mafiot, iar omul de rând nu are 2 lei pentru troleu, sau 4 lei pentru pâine.
Noi poporul avem dreptul să îi dăm jos Acum îi avertizăm: de-i frig, de plouă,, de bate vântul, noi vom protesta până la victorie”!

14:10: Participanții la mașul de protest au ajuns în fața Parlamentului unde au fost întâmpinați cu muzică revoluționară rusească. 

14:00  Protestatarii socialiștilor și a lui Renato Usatâi au trecut fără incidente pe lângă orășelul improvizat de Platforma DA din PMAN.

13:50 Cele trei coloane de protestatari s-au întâlnit la intersecția străzilor Pușkin cu Ștefan cel Mare și înaintează înspre clădirea Parlamentului. Igor Dodon și Renato Usatâi se fală în fruntea marșului. 

13:45 În Piața Marii Adunări Naționale, susținătorii Platformei DA continu protestul care a început acum trei săptămâni. 

13:40 Renato Usatâi atenționează protestatarii să fie atenți și să nu intre în conflict cu provocatorii.

13:30 Pentru securitatea susținătorilot Platformei DA din PMAN, a fost format un cordon viu din sute de polițiști. Acesta urmează să separe printr-un coridor viu protestatarii din PMAN de socialiști.


Captură foto publika.md

13:20 Protestatarii scandează: „Hoții la dubă”, „Jos alianța”, „Moldova” și „Întoarceți miliardul”

13:10 Reporterul ziarului TIMPUL se află la fața locului și a vorbit cu câțiva protestatari. O parte din oameni au venit cu autobuzele organizatorilor, iar alții cu mijloacele de transport comun. Oamenii au anunțat că vor participa la protest apoi vor pleca acasă. Cei veniți din raioane nu intenționează să rămână în orășelul improvizat din fața Parlamentului.

13:00 Mai multe străzi din capitală au fost blocate din cauza protestului. Calea Orheiului, str. Ismail, bulevardul Ștefan cel Mare și altele. Poliția asigură securitatea la trafic și redirecționează șoferii pe alte străzi. 

 

Marșul susținătorilor Partidului Socialiștilor

 
Marșul susținătorilor lui Renato Usatîi

Știrea se actualizează.

TIMPUL.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *