Social

Lucrează măturător la Guvern și este înjosit și pedepsit cu regularitate

Dacă în primii șase ani nu a avut probleme, își făcea munca cinstit și era remunerat pe merit, în ultimii ani, Vasile Gangan trăiește clipe de coșmar. Bărbatul spune că angajatorii își bat joc de el, i-au aplicat o mustrare pentru încălcări inexistente și nu mai primește niciun adaos la salariul de bază, acesta fiind de doar 920 de lei pe lună. Mai grav este că pedeapsa aspră vine după ce șefii au găsit o frunză pe scările clădirii guvernului și l-au obligat să măture încă de două ori teritoriul, iar ulterior i-au aplicat o mustrare.

Vasile Gangan este un pensionar în vârstă de 78 de ani care locuiește în Chișinău. Bărbatul spune cu nu mai are forțe să-și caute dreptatea.

„În toți anii de lucru am fost în concediu medical doar o singură dată, atunci când am avut operație la inimă, în rest, zi de zi sunt la serviciu. Mă trezesc dimineața la ora cinci și merg în curtea Guvernului să fac curat. În vara anului trecut am primit o mustrare, dar nici acum nu știu bine din ce motiv. De atunci nu mai primesc adaosurile la salariu, care în total ajungeau la o mie de lei”, povestește indignat pensionarul.

În 2010, omul a fost într-o situație asemănătoare, își amintește că mai bine de patru luni nu a primit nici cu un bănuț în plus la salariul de bază. În 2011, la fel a fost pedepsit și alte cinci luni nu a primit niciun premiu suplimentar.

Obligat să șteargă colbul de pe trotuar cu „cârpa”

De luni până vineri, în fiecare săptămână, dar și o dată pe lună, sâmbăta, Vasile Gangan mătură circa 6 mii de metri pătrați din preajma clădirii Guvernului. Dacă până în luna mai a anului trecut, bărbatul spune că primea un salariu de circa 2300 de lei, cu toate adaosurile care i se cuvin, după ce a fost pedepsit de șefi, angajatul Guvernului primește puțin peste o mie de lei. Astfel, bătrânul menționează că salariul de bază constituie 920 de lei și pentru vechimea în muncă i se mai adaugă încă 276, însă nu mai primește adaos pentru eficiență în muncă, care este de 478 de lei, premiul lunar de 552 de lei și premiul suplimentar care variază între 150 și 170 de lei.

„Am aflat că motivul mustrării a fost o frunză care s-a agățat de o pânză de păianjen de pe scările de la intrarea în clădirea Guvernului. Directorul general al Direcţiei pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova, Ștefan Ciorici, și-a mustrat subalternii, iar ceilalți la rândul lor m-au pedepsit pe mine. În aceeași zi șeful meu, Vasile Sârbu, a venit și m-a obligat să mai mătur încă o dată tot teritoriul chiar dacă era curat. După aceasta a mers împreună cu mine și încerca să-mi demonstreze că iarăși n-am curățat tot și practic mă punea să strâng cu cârpa tot colbul care era pe trotuar. Niciodată, nimeni nu și-a bătut joc de mine în așa hal. Unii cred că dacă suntem măturători nu valorăm nimic”, se plânge Vasile Gangan.

Își schimbă hainele într-un subsol unde este rece, umed și strâmt

În anul 2010 șef al Direcţiei pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova a devenit Ștefan Ciorici. După cum spune Vasile Gangan tot de atunci au început și problemele sale.

„De când s-a schimbat conducerea suntem într-o presiune continuă. Directorul are un comportament urât. Dacă cineva nu se salută cu el, atunci ne spune „eu sunt directorul general și când trec, trebuie să-mi spuneți bună dimineața”. Chiar dacă toți acolo cer să facem multe lucruri, noi însă, suntem nevoiți să ne schimbăm hainele în condiții mizerabile”, subliniază pensionarul.

La fel, domnul Vasile povestește că toți măturătorii sunt nevoiți să se îmbrace în hainele de lucru într-un subsol, unde este frig, umed și strâmt. Acesta spune că în încăpere sunt amplasate toate instrumentele de lucru, iar loc pentru lucrători practic nu mai este.
„Ce folos că avem haine pentru ploaie și frig, dacă acestea se udă nu avem unde le usca. Acolo nu este ventilație și a doua zi suntem nevoiți să le îmbrăcăm așa ude cum sunt. La fel, podeaua este de ciment și de fiecare dată când ne descălțăm putem răci”, menționează îngrijorat Gangan.

„Bătrânul poate spune multe…”

La rândul lor, superiorii lui Vasile Gangan spun că bărbatul a fost pedepsit pe bună dreptate pentru că avea o atitudine neserioasă față de lucru și nu reacționa la avertizări. Astfel, Vasile Sârbu, șeful direct al pensionarului, menționează că bărbatul a fost pedepsit pentru că rămâneau nemăturate alei întregi.

„Bătrânul poate spune multe, dar nu este adevărat. Nu avem dreptul să-l concediem, de aceea dacă nu face față muncii, îl sancționăm”, declară Sârbu.

Conform reprezentanților din cadrul Direcţiei pentru administrarea clădirilor guvernului, în subsol măturătorii petrec doar câte o jumătate de oră zilnic și nu-i paște niciun pericol.

Ce prevede Codul Muncii?

Conform articolului 7 din Codul Muncii, se interzice munca forţată (obligatorie) ca mijloc de menţinere a disciplinei de muncă. La aceasta se atribuie și cazul în care îndeplinirea lucrării cerute poate pune în pericol viaţa sau sănătatea salariatului.

Totodată, conform articolului 206, pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul are dreptul să aplice, faţă de salariat, sancţiuni disciplinare precum mustrarea sau mustrarea aspră. Însă, în acest caz, este interzisă aplicarea amenzilor şi altor sancţiuni bănești. La aplicarea pedepsei, angajatorul trebuie să ţină cont de gravitatea abaterii disciplinare comise. Iar conform articolului 208 șeful este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta care i se invocă.

În articolul 211 din Codul Muncii se menționează că termenul de validitate a sancţiunii disciplinare nu poate depăşi un an din ziua aplicării. Angajatorul care a aplicat sancţiunea este în drept să o revoce în decursul unui an din propria iniţiativă, la rugămintea salariatului sau al şefului nemijlocit al acestuia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *