Lupu despre Guma: Uşile vor fi deschise pentru revenirea lui în partid. Diacov: Dacă partea română trimite R. Moldova dosarul totul se va rezolva
Lupu a apreciat demisia şi plecarea lui Guma din partid drept „un act de mare responsabilitate” , care a asigurat partidul împotriva unor „atacuri murdare” în prag de electorală. Liderul democraţilor l-a apreciat pe Guma ca pe o persoană valoroasă nu doar de pe poziţia de finanţator al partidului, dar şi de pe cea a unui specialist „foarte bine pregătit, care va fi greu de înlocuit”. Totodată, Lupu s-a arătat mirat că autorităţile române nu au sesizat sub nici un aspect autorităţile de la Chişinău, în pofida faptului că exista o sentinţă definitivă de condamnare a lui Guma, titrează ipn.md.
Despre retragerea din Parlament și partid a deputatului Valeriu Guma, colegul acestuia, Dumitru Diacov, spune că a aflat din presă și nu a intuit că Guma ar lua o astfel de decizie.
„Până la urmă a decis să se distanțeze de tot ce înseamnă imunitate parlamentară și partid, și cred eu că, riscul de a fi sancționat nu va crește. Conform Constituției, un cetățean al R. Moldova nu poate fi sancționat de un alt stat, plus la toate, nimeni nu a văzut dosarul în care figurează Valeriu Guma. Dacă partea română va trimite Moldovei dosarul în care figurează Guma, despre care nu cunoaștem dacă există, totul se va rezolva”, a mai adăugat democratul pentru ZdG.
Cât priveşte demiterea şefului Căilor ferate din Moldova, Marian Lupa a precizat că funcţionarul respectiv pur şi simplu nu a făcut faţă cerinţelor. „Noi i-am oferit lui Domaşcan o perioadă de timp să se afirme şi să-şi demonstreze abilităţile, însă acesta n-a făcut faţă cerinţelor”. Preşedintele PDM a negat faptul că ar avea loc o campanie de purificare a partidului înainte de demararea campaniei electorale, ultimele demiteri fiind „coincidenţe de fapte”, iar “demiterile celor care nu fac faţă rigorilor partidului au fost întotdeauna”.
În cadrul aceleaşi emisiuni, Marian Lupu a calificat situaţia şcolilor româneşti din Transnistria drept provocări „la fel ca şi referendumul găgăuz”, înainte de semnarea Acordului de asociere şi liberalizarea regimului de vize. Potrivit lui Lupu, interesele geopolitice în această regiune sunt foarte mari, problema Transnistriei este una geopolitică şi ar putea fi soluţionată doar în cadrul formatului „5+2”.
Întrebat de un spectator despre introducerea glotonimului „limba română” în Constituţia Republicii Moldova, liderul democraţilor a opinat că problema respectivă urmează să fie soluţionată prin referendum. Lupu a precizat în acest context că vorbeşte limba moldovenească, dar îi respectă şi pe cei care susţin că vorbesc româna.
Menționăm că, deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat în România la patru ani de închisoare pentru corupţie, a anunţat că renunţă la mandatul din Parlamentul de la Chişinău şi se retrage din Partidul Democrat. Politicianul, condamnat pentru corupţie în România, a afirmat că dosarul său a fost o înscenare şi că deţine dovezi care i-ar demonstra nevinovăţia. El a precizat că a contestat decizia instanţei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, în 17 aprilie, pe deputatul moldovean Valeriu Gumă la patru ani de închisoare cu executare.
După decizia instanţei şi eliberarea mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii Serviciului Urmăriri l-au căutat pe Valeriu Gumă la mai multe adrese, în special în Bucureşti şi Bacău. Întrucât deputatul moldovean nu a fost găsit, autorităţile române l-au dat dat în urmărire naţională în 22 aprilie.
sursa: ipn.md, mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!