Internațional

Macron avertizează că „nu este momentul” pentru dialog cu Rusia. Vestul trebuie să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că nu poate exista pace în Ucraina până când Rusia nu este învinsă că nu este momentul pentru un dialog cu Kremlinul, după ce anul trecut liderul de la Paris avea un ton mai împăciuitor și a căutat să țină legătura cu Vladimir Putin. Președintele francez a cerut, totodată, vineri aliaților să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, pentru a ajuta țara să desfășoare o contraofensivă necesară împotriva Rusiei.

La conferința de securitate de la München, președintele francez a spus că „Ora dialogului nu a venit încă, pentru că Rusia a ales războiul. Rusia a ales să vizeze infrastructura civilă și să comită crime de război. Atacul Rusiei trebuie să eșueze”, relatează The Guardian.

„Unitatea și determinarea sunt importante pentru a oferi Ucrainei mijloacele de a se întoarce la masa de negocieri într-un mod acceptabil și de a lucra la pace pe termen lung în condițiile pe care ucrainenii le-au decis”, a adăugat el.

Totodată, Macron a făcut apel la liderii din Vest să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, relatează Reuters.

„Trebuie neapărat să ne intensificăm sprijinul și efortul față de rezistența poporului ucrainean și a armatei sale și să-i ajutăm să lanseze o contraofensivă care doar ea poate permite negocieri credibile, determinate de Ucraina, autoritățile sale și poporul său”, a spus Macron, într-un discurs la Conferința de securitate de la München.

Gruparea Wagner, un instrument mafiot al Rusiei

Macron a vorbit despre gruparea mercenară Wagner, spunând că atunci când a vorbit cu Vladimir Putin în urmă cu un an, el „aproape că l-a crezut” că nu are nicio legătură cu gruparea Wagner, dar că acum este clar cu activitatea din Ucraina că acţionează ca un instrument „mafiot” pentru a comite crime.

Macron a spus că Rusia este condamnată la „o înfrângere în viitor”, agresiunea Rusiei care a consolidat statalitatea Ucrainei ca țară, a determinat Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO și au făcut mai multe țări europene să se gândească la autoapărare.

El a mai spus că atacul Rusiei asupra Ucrainei a avut loc „în umbra armelor nucleare” și a făcut apel la un dialog care să implice NATO, Marea Britanie și SUA despre „trăsăturile nucleare ale alianței noastre”.

El a deplâns că SUA „au decis să nu continue anumite contracte sau acorduri sau tratate”, dar acestea implicau apărarea teritoriului francez și nu au fost consultați.

El a propus, de asemenea, o conferință privind apărarea aeriană în Europa cu state precum Marea Britanie, Franța și Germania și reprezentanțe din industrie.

De asemenea, Macron a propus din nou comunitatea politică europeană de 44 de națiuni, subliniind că o astfel de grupare mai largă include și pe cei care au ales să părăsească Uniunea Europeană și pe cei care se află în proces de cerere pentru aderare la UE.

Președintele Franței a avertizat că puterile autoritare ar putea viza națiunile europene cu destabilizare prin război cibernetic și campanii de dezinformare și că ar trebui să lucreze împreună pentru a evita acest lucru.

Macron a încercat anul trecut în repetate rânduri să discute cu președintele rus Vladimir Putin, ba chiar a dat o serie de declarații înțelegătoare față de cererile Rusiei.

„Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO vine până la porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia”, a spus Macron.

„Acest subiect va face parte din discuțiile pentru pace, așa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să dăm garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor”, a mai afirmat atunci Macron.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Singurul moment de dialog cu Rusia va fi dupa infringerea Rusiei ! Putin este prea increzator in victoria sa , victorie ce nu va veni niciodata ! Rusia are de infruntat intreaga lume civilizata si nu are niciun aliat demn de apreciat. China sta cuminte pe margine si asteapta finalul meciului . China are probleme mai vechi la granita cu Rusia , si asteapta recuperarea unor teritorii. Japonia are de recuperat Insulele Kurile . O greseala fatala pt Putin ar fi folosirea armelor nucleare . Ar fi finalul dezastruos pt Rusia , Moskova va fi spulberata , posibil si ST Petersburg . Rusia poate sa aduca si 10 milioane de soldati dar , nu vor avea nicio motivatie de lupta si nici pregatire si dotare cu logistica . Rusia va fi in curind ruinata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *