Macron vine la Chișinău să-i convingă pe moldoveni să nu încerce să-l „umilească pe Putin”?
Președintele Franței Emanuel Macron este așteptat azi la Chișinău, în jurul prânzului. Acesta se va întâlni cu Președintele Maia Sandu. Agenda oficială publicată pe pagina presedinte.md nu oferă niciun indiciu care ar putea fi subiectele discutate.
Scopul vizitei ar putea fi „îndulcirea pastilei” înaintea unei posibile decizii negative în privința cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar decizia va fi acceptată de Chișinău, „subminând și pozițiile Ucrainei”.
„Părerea mea este că decizia Comisiei Europene va fi mai degrabă pozitivă, însă, în privința Consiliului European, știm că există țări care manifestă un scepticism pronunțat”, spune Igor Boțan.
Amintim că Comisia Europeană e formată din birocrați de la Bruxelles, care n-au fost aleși de cetățenii UE, în timp ce decizia finală necesită acordul Consiliului European – format din liderii tuturor statelor din UE. Pentru o decizie favorabilă R. Moldova, este necesară unanimitatea în Consiliul European.
Ucraina a depus cererea la scurt timp după invadarea sa de către forțele ruse pe 24 februarie, iar Republica Moldova și Georgia i-au urmat exemplul. Timp de trei luni, cele trei guverne au pregătit răspunsuri la sute de întrebări primite de la Comisia Europeană pentru a determina dacă cele trei țări sunt pregătite să primească statut de candidate.
Dar președintele francez, Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a declarat între timp că va fi nevoie de „câteva decenii” ca Ucraina să se poată pregăti de aderare, așa încât a propus o „comunitate politică” a țărilor UE cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, propunere respinsă de Kiev, dar acceptată verbal de Nicu Popescu, care în bunul stil al studenților cu studii la Moscova, a decis viitorul R. Moldova fără o consultare publică, fără discuții cu societatea civilă și cu electoratul.
Revenim la întrebarea din titlul, de ce vine Macron în R. Moldova?
Desigur, întrebarea care plutește în aer este legată de recenta declarație a președintelui francez potrivit căreia Rusia nu trebuie umilită. Afirmația nu a fost deloc bine primită la Kiev și nici în alte capitale din regiune. Chișinăul nu a reacționat la declarațiile mișelești ale lui Macron, pentru că suntem o „țară mică”, iar țările mici, fiind conduse evident de oameni mici, se comportă ca atare.
Cel mai negru scenariu pentru R. Moldova, este cel în care „macronii” din Europa vor considera că aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE – reprezintă o umilire a Rusiei. Dacă lucrurile vor sta anume așa, Chișinăul și Kievul sunt aruncate pe veacuri într-o zonă gri a Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Într-o zonă maro nu gri. Iar de aruncat nu vă aruncă nimeni. Voi, prin reprezentanții guvernului, vă aruncați singuri. Încercați de 30 de ani politica “jițelului diștept” și nu dați dovadă că pricepeți unde duce asta. Uăi cel mai indipendent și cel mai diștept jițel din lumea aiasta îi molotovanul.
Macron are probleme majore la el acasa, iar de oferit, inafara de cateva vorbe calde, nu are nimic. Nici macar vinul nu si-l poate vinde in Moldova, ca fiecare isi face singur in beci, iar Camembert nu-si permite nimeni. Deci probabil le va spune profesionistilor de la conducere sa faca cat mai putin zgomot, poate trec neobservati razboiul.