Actualitate

MAI: Vânătoarea din 23 decembrie a fost ilegală

Potrivit serviciului de presă al MAI, Sorin Paciu nu figurează în baza de date a Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova nici în calitate de vânător şi nici în calitate de candidat în vânători. Mai mult, responsabilă pentru organizarea, efectuarea şi respectarea regulilor de securitate la vânătoarea de mistreţ este Agenţia „Moldsilva”, prin intermediul angajaţilor săi în teritoriile respective, care organizează vânătoarea propriu-zisă – amplasarea vânătorilor, gonaşilor, regulile şi instrucţiunile respective, asigurarea interzicerii accesului persoanelor străine în zona de vânătoare.

Conform datelor furnizate de Agenţia Moldsilva, vânătoarea din 23 decembrie 2012 a fost autorizată prin eliberarea autorizaţiei pentru vânat cu termen de valabilitate de o singură zi, iar victima, Sorin Paciu, a fost participant la această vânătoare în calitate de gonaş. Potrivit legislației în vigoare, Pădurea Domnească reprezintă Rezervaţie Ştiinţifică, unde vânatul este interzis. În rezervaţia ştiinţifică se permite reglarea selectivă a numărului de animale pentru menţinerea echilibrului ecologic, care se efectuează de către specialişti sau vânători experimentaţi.

Din declaraţiile publice făcute de unii participanţi în calitate de vânători la prezenta vânătoare, se constată, că au participat pentru a doua sau a treia oară la vânătoare, fapt ce stabileşte lipsa de experienţă cu încălcarea flagrantă a reglementărilor legislației, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Cât priveşte plaga cauzată lui Paciu, organele de drept au stabilit preventiv că au fost folosite cartuşe cu preşe (carteci), care sunt interzise pentru vânătoare la mistreţi. Reieșind din acest fapt, pe acest caz este pornită o cauza penală în baza articolului 233 CP al RM „Vânatul ilegal” și art. 235 „Încălcarea regimului de administrare și protecție a fondului ariilor naturale protejate de stat”.

A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *