Actualitate

Maia Sandu, despre necesitatea modernizării armatei: „Dacă Rusia încearcă într-o zi să ne atace, trimitem armata cu sapa să ne apere?”

Republica Moldova este o ţară paşnică şi aşa va rămâne în continuare, însă are nevoie de echipament militar modern pentru a fi în siguranţă, a declarat miercuri seara șefa statului, în cadrul unei emisiuni, în care a explicat de ce este necesară înzestrarea armatei Republicii Moldova cu echipamente moderne.

„Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, aşa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranţă la noi acasă şi vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situaţie foarte proastă, dacă nu era această agresiune din partea Rusiei împotriva Ucrainei, probabil că nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei” a declarat Maia Sandu.

Ţinând cont de situaţia din Ucraina, autorităţile de la Chişinău trebuie să se gândească cum să apere cetăţenii în cazul în care se întâmplă o asemenea tragedie, a menționat ea.

„Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi. Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Repet, noi nu vrem să atacăm pe nimeni, nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”, a subliniat Maia Sandu, evocând decizia Consiliului European din 30 iunie, prin care s-a decis oferirea unei asistenţe în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forţelor armate ale Republicii Moldova.

De asemenea, ea a calificat retorica opoziţiei privind intenţia Occidentului de a înarma Republica Moldova drept una falsă. UE este gata să ne ofere sprijin în modernizarea armatei, însă este vorba doar de echipamente non-letale, nu de arme şi muniţii, a mai declarat președinta Repuvlicii Moldova.

„Toate discuţiile opoziţiei sunt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie şi de muniţii. Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată armata naţională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucruri elementare. Nu este corect să ţinem armata fără niciun echipament care să-i permită să ne apere”, a afirmat Sandu. Ea a adăugat că ”singura promisiune pe care o avem este din partea UE şi vizează arme non-letale”.

Maia Sandu a mai spus că decizia privind aderarea Republicii Moldova la un bloc militar, care i-ar oferi o umbrelă de protecţie, va aparţine poporului. Până atunci, va fi respectat statutul de neutralitate prevăzut în Constituţie.

„Pentru asta trebuie să avem sprijinul societăţii. Suntem o ţară democratică în care lucrurile sunt decise de către popor. La momentul aprobării Constituţiei poporul a decis că trebuie să fim o ţară neutră. Dar ţările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică şi bine echipată. Noi suntem o ţară neutră şi avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii şi să ne prefacem că nu există un război” lângă noi, a punctat preşedintele Republicii Moldova, care prin natura funcţiei sale este şi comandantul-şef al armatei.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că semnarea unui contract cu Gazprom de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova la un preţ mai mic a fost imposibil. Totodată, şefa statului a spus că nu regretă faptul că nu a plecat personal la Moscova pentru a negocia cu concernul energetic rus.

„Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de ţară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. Ţara noastră este independentă şi trebuie să ţinem la acest lucru. Este greu acum, este greu pentru toţi, inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice. Pentru că nu a existat acest interes. Proiectele pe care le facem noi acum vor da rezultate peste 4-5 ani”, a afirmat ea.

„Cei care vorbesc astăzi despre contract, de ce nu au semnat contracte pe termen lung dacă ei au această capacitate şi au tot slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetăţeni? Nu sunt condiţii comerciale astăzi, iar preţul nu este de piaţă, ci unul speculativ (…) Este o nenorocire această creştere a preţurilor. Dacă ar fi metode pe care să le oprim, noi le-am fi oprit demult”, a mai adăugat Maia Sandu.

Ea a mai spus că toată lumea se pregăteşte pentru o iarnă grea, inclusiv Republica Moldova. 

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *