Social

Maia Sandu Șefa s-a întâlnit cu Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie

Președintele Maia Sandu a discutat joi,6 iulie, la Chișinău cu Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie despre integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a relatat agenției MOLDPRES Serviciul prezidențial de presă.

Șefa statului a subliniat că, în ultimii zece ani, piața unică europeană a devenit cea mai importantă destinație de export pentru Moldova. În 2022, 60% din exporturile moldovenești au fost către țările Uniunii Europene, iar producătorii moldoveni au câștigat peste 2,5 miliarde de dolari pe această piață. 

„Am reușit să obținem ca șapte categorii de produse – roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri – să fie vândute pe piața UE fără ca exportatorii noștri să achite taxe vamale. În continuare, obiectivul nostru este să creștem accesul produselor noastre pe piața europeană prin eliminarea cotelor la produsele agricole moldovenești și facilitarea accesului produselor de origine animală pe piața UE.  Pentru a integra economia noastră în cea europeană și a beneficia mai mult de această piață stabilă și bogată, lucrăm și la conectarea infrastructurii de transport și a celei energetice”, a menționat președintele.

În discuțiile cu Comisarul Gentiloni, președintele Maia Sandu l-a informat despre progresul înregistrat în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, necesare pentru inițierea negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil. „Suntem determinați să îndeplinim toate criteriile și condițiile necesare pentru a ne alinia la standardele UE și a deveni țară membră”, a conchis șefa statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *