Editorial

Mama Illegal – despre noi şi problemele noastre

Însă e un lucru, sau mai bine spus o problemă, despre care ştim cu toţii. Cunoaştem problema moldovenilor plecaţi în străinătate la muncă. Ca să facă bani. Familii separate de mii de kilometri. În majoritatea cazurilor, soţii nu pleacă împreună. Ca să nu mai vorbim despre copii. Ei suferă cel mai mult şi rămân în grija cui se nimereşte, numărând lunile, zilele, minutele până la revederea cu mama sau cu tata. 

Nu vreau să bag frica în oasele cuiva, însă statistica arată că două din trei cupluri, dacă nu nouă din zece, după ce stau separate din motive financiare, ajung la divorţ din motive de infidelitate. Cred că fiecare e conştient că şansele ca familia să reziste atunci când unul din soţi e plecat peste hotare sunt minime. Şi realitatea o demonstrează din plin. Principalele victime în aceste divorţuri sunt tot copiii. Suferinţa cea mai mare e rezervată pentru ei. Lipsiţi de părinţi ani la rând, înspăimântaţi de această perspectivă, se trezesc într-o bună zi că mama sau tata nu se va mai întoarce niciodată.

Austriacul Ed Moschitz a realizat un film documentar de 94 de minute despre această temă intitulat Mama Illegal. El a filmat femei moldovence care muncesc în Austria şi Italia, situaţia lor de acolo, drumurile lor în ţară. A avut neşansa să filmeze o familie cu doi copii, a cărei poveste descrie cea mai sumbră latură a acestor vieţi. Soţia a fost plecată câţiva ani, s-a întors în Moldova, iar după trei luni s-a decis să plece din nou. Soţul, care nu mai suporta situaţia, s-a sinucis.

În film e surprinsă şi o zi de şcoală. Echipa de la filmări merge într-o sală de cursuri şi se interesează de numărul copiilor cu părinţii plecaţi peste hotare. Copiii încep să plângă. E un film cutremurător ce vorbeşte despre problemele noastre. Cei care plâng în film nu sunt actori, ci conaţionalii noştri, copiii noştri, vecinii noştri. Însă sunt lucruri despre care nu ne place să vorbim în public. În public, ne lăudăm doar cu evroremontul făcut din banii câştigaţi în Italia.

Politicienii noştri cunosc acest aspect, toţi îl cunoaştem. Însă cei care muncesc peste graniţe, riscând să rămână fără familie, aduc bani în ţară. Şi asta e bine. Însă cât de bine le e copiilor, soţilor? E bine să privim doar partea plină a paharului?

Uite că Ed Moschitz ne-o arată pe cea goală, care ustură mai tare decât bucură cea plină. Vrem noi să privim realitatea în faţă? Nu ştiu, dar voi afla curând, fiindcă Mama Illegal va rula în cinematografele noastre în luna martie a acestui an. După ce a fost deja prezentat în străinătate. Sunt chiar curioasă, câţi oameni vor veni să vadă filmul?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *