Mama mea n-avea nici globuriā¦
Perioada sÄrbÄtorilor de iarnÄ ne duce inevitabil cu gândul la familie, la casa pÄrinteascÄ Či la momentele din copilÄrie. Îmi amintesc de generaČia mea, crescutÄ în nordul R. Moldova Či educatÄ în spiritul valorilor fireČti neamului nostru Či de felul în care ne bucuram de CrÄciun. Unii alegeau sÄ facÄ fapte bune anume în aceste zile, alČii erau cu gândul la cadouri cât mai scumpe, iar o bunÄ parte erau derutaČi, pentru cÄ nu aveau cu ce Či nici cu cine sÄ sÄrbÄtoreascÄ NaČterea lui Hristos.
DeČi acum existÄ o întreagÄ disputÄ cu privire la predarea religiei în Čcoli, am avut norocul de o învÄČÄtoare bunÄ, care ne-a cultivat firul credinČei, al bunÄtÄČii Či al recunoČtinČei fÄrÄ manuale Či ore suplimentare. Îmi amintesc Či acum rugÄciunea pentru elevi „Înger, îngeraČul meu”, din care am învÄČat cÄ „eu sunt mic, Tu fÄ-mÄ mare… Či-n tot ceasul mÄ-nsoČeČte”. Dincolo de semnificaČia nemijlocit creČtinÄ a acestor cuvinte, noi le-am primit ca pe o învÄČÄturÄ, ca pe un reper, Či aČa am continuat sÄ mergem pe „drumul cunoČtinČelor”. Probabil, inclusiv acest fapt ne-a ajutat sÄ nu deviem de la calea cea dreaptÄ, chiar dacÄ nu eram cei mai fericiČi copii din cele mai complete Či exemplare familii.
Nu eram nici pe departe din filmele cu MoČ CrÄciun, cu luminiČe colorate în toatÄ curtea Či cu întreaga familie la masÄ, dar nu ne plângeam Či ne bucuram… cu bunicii, vecinii, colegii. Partea frumoasÄ era cÄ noi eram adevÄraČi, ne bucuram de un MoČ CrÄciun adevÄrat, nu unul împrumutat – Ded Moroz, krasnîi nos, ne spuneam cu adevÄrat CrÄciun fericit Či nu Merry Christmas, ne iubeam cu adevÄrat apropiaČii Či le mÄrturiseam asta în ČoaptÄ, ca pe o mare tainÄ. Eram detaČaČi de tot ce înseamnÄ tehnologii Či reČele de socializare, astfel încât trÄiam mai puČin în mediul virtual Či mai mult în cel real: de Sfântul Andrei – furatul porČilor, de CrÄciun – colindele, de Sfântul Vasile – uratul Či semÄnatul Č.a.
Nu vorbesc de vremuri demult apuse. Sunt mai puČin de douÄ decenii în care eram adevÄraČi, fie cÄ aveam sau nu betealÄ, stea, globuri sau nici mÄcar mama nu era. Nu se punea problema stelei de pe brad, ci a faptului cÄ, de cele mai multe ori, pÄrinČii noČtri, plecaČi în mare parte peste hotare, nu erau alÄturi de noi. Nici bomboanele din Moscova sau cozonacii din Italia nu reuČeau sÄ ne aducÄ ceea ce aveam nevoie – cÄldura unui pÄrinte. Či totuČi… aceČti copii, fÄrÄ globuri, învÄČau ce înseamnÄ solidaritate, respect, maturitate. Majoritatea au înČeles cÄ „MoČ CrÄciun” nu le poate rezolva problemele financiare, nici sÄ-i aducÄ acasÄ pe cei plecaČi în strÄinÄtate, nici sÄ le cultive bunul simČ. MoČ CrÄciun avea Či are o altÄ menire – sÄ ne bucure.
Čine de fiecare dintre noi ca, cel puČin în perioada sÄrbÄtorilor, sÄ ne amintim cÄ am plecat dintr-o casÄ în care am învÄČat ce înseamnÄ respect, ne-am ridicat din banca unei clase în care ne rugam: „Eu sunt slab, Tu fÄ-mÄ tare”, am mers la poarta unui bÄtrân Či i-am cântat: „Deschide uČa, creČtine”…
Îmi doresc ca luminatele sÄrbÄtori sÄ ne vindece de minciunÄ, ipocrizie, indiferenČÄ Či insensibilitate. SÄ ne fereascÄ de lÄcomie Či invidie. SÄ ne dea mai multÄ demnitate. NaČionalÄ… CrÄciun Fericit, dragi creČtini!
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!