Chișinău

Mămăliga a explodat în… Cartea Recordurilor

Tocăniţă de ciuperci, cârnăciori şi mămăliguţă garnisită cu multă dragoste şi servită cu cel mai bun vin moldovenesc. Toate aceste miracole culinare au fost preparate şi servite de cei mai iscusiţi bucătari din Moldova şi România, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Campionatului Gastronomic Internaţional desfăşurat ieri la Chişinău. Prima zi de concurs a îmbiat sute de vizitatori dornici să se înfrupte din bucatele alese. La premiera acestui „record gustos” au fost aşteptaţi circa 2000 de gurmanzi. Recordul a fost omologat de un juriu internaţional.

Aşadar, treizeci de bucătari echipaţi cu bonete şi lopeţi au avut dificila misiune să pregătească terenul primului record gastronomic din Moldova. Pentru aceasta ei au avut nevoie de 4000 de cârnăciori, 30 litri de ulei, 50 kg de ceapă, 50 kg ardei gras, 100 kg de ciuperci şi 30 kg de făină de porumb. Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat, deoarece ei au reuşit să atingă recordul mult visat.

Roman Friptu, bucătar-şef, a menţionat că nu i-a fost dificil să pregătească această cantitate industrială de bucate, important e să fie respectate câteva criterii de bază. „Să pregăteşti o cantitate mare de mâncare nu este atât de greu, totul constă în ordinea în care se pune fiecare ingredient, precum şi timpul de preparare a acestora”, a subliniat Roman Friptu. El a mai spus că, deşi unii bucătari pun accent pe aspectul bucatelor, el optează totuşi în favoarea gustului.

Bucătarul Radu Zărnescu, coordonator al recordului, ne-a spus că acest record gastronomic internaţional constă într-o reţetă fusion, dintre bucătăria moldovenească şi cea internaţională. „După cum vedeţi, au fost pregătite nişte legume cu cârnăciori şi mămăligă, ceea ce ne-a luat cam patru ore. Întreg procesul constă din partea tehnică, la care a lucrat toată noaptea o altă echipă de bucătari”, a precizat Radu Zărnescu.

Larisa Manolescu: „Am venit din curiozitate, dar odată ajunsă aici mi-am dat seama că se întâmplă lucruri frumoase. Îmi este foarte interesant să cunosc cum se îmbină bucătăriile lumii. Iar ideea organizării acestei competiţii culinare este binevenită, deoarece prin aceasta avem posibilitatea să cunoaştem şi, respectiv, să ne înfruptăm din bucatele tradiţionale ale altor ţări. Şi să „furăm” reţete noi, dacă se poate”, a spus râzând femeia.

Nicolae Banaru, fost deportat: „La „Moldexpo” m-a adus mirosul de tocană şi mămăligă, pe care l-am simţit tocmai din sectorul Botanica. Apoi după ce m-a telefonat un coleg de la asociaţie, am stabilit să ne întâlnim aici. Este o atmosferă de sărbătoare într-o zi caldă şi frumoasă de toamnă, nimic mai potrivit. Pe bucătarii îi felicităm pentru reuşită, iar mâncăcioşilor le spun poftă bună!”.

Concursul a întrunit la Complexul „Moldexpo” din capitală echipe de bucătari din 14 ţări, oaspeţi de onoare, precum şi numeroşi orăşeni atraşi de mirosul ademenitor al bucatelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *