Istorie

Manualele de istorie din R. Moldova sunt RESCRISE, în funcție de PARTIDUL de la PUTERE

Prima tabără susține că sunt de stat sau etatiști. A doua – români. Aceste contradicții, care persistă de-a lungul celor 22 de ani de independență, se fac resimțite inclusiv în programa de studii a istoriei în școli. 

Istoricii se plâng de faptul că manualele sunt rescrise în mod regulat, în funcție de care partid este la putere.

Începând cu anii `90, în Moldova au fost publicate circa 40 de cărți de istorie, dintre care nouă sunt în limba rusă. În diferite perioade, în școli se preda două module în același timp – „Istoria românilor” și „Istoria Universală”. În mod repetat au fost făcute încercări de a introduce un curs integrat de istorie.

În acest an, clasele absolvente ale liceelor au avut, iarăși, manuale noi de istorie. Cursul se numește „Istoria românilor și istoria lumii”. Unul dintre autorii cărții este vice-președintele Comisiei pentru studierea crimelor regimului totalitar comunist din Republica Moldova, istoricul Igor Cașu.
Un profesor de istorie al Liceului Teatral din Chișinău, Tatiana Goncearova, a spus că subiecte de dispută au fost mereu în cărți, mai ales când este vorba de anexarea sau eliberarea Basarabiei.

„Aici este deja sarcina profesorului de a explica cum stau lucrurile. Totuși, este îmbucurător că în noul manual Antonescu nu este ridicat la nivel de erou. Manualul este mic, iar informația este clar structurată”,spune profesoara, menționând că în noul manual sunt puține informații despre Uniunea Sovietică.

Autorul manualului, membrul Comisiei pentru studierea și condamnarea comunismului, Igor Cașu, spune că inițiativa de a înlocui manualul a venit din partea Comisiei Ministerului Educației. Potrivit lui, aproape în toate țările europene este studiat un curs integrat de istorie.

„Vechile manuale sunt deseori criticate pentru declarațiile lor scandaloase. În noul manual, nu veți găsi așa ceva. Acolo, de exemplu, sunt multe informații despre Holocaust, sunt aduse drept dovadă documente, cifre”, a spus istoricul.

Igor Cașu notează că „Istoria românilor” în România și „Istoria românilor” în Republica Moldova sunt două lucruri diferite. Potrivit istoricului, în Moldova a dominat viziunea regională. „În noile manuale se spune că Republica Moldova a fost o victimă a regimurilor dintre anii 1939-1945”, a spus Igor Cașu.

Timpul.md via bbc.co.uk

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *