Externe

Marea Britanie, Germania și Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cere ”eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”

Luni, 17 aprilie, guvernul britanic a denunţat ”condamnarea motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând ”eliberarea imediată” a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus, transmite AFP și Agerpres.

”Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly.

De asemenea, Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind ”contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului”.

Și guvernul german a denunţat ”cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

”Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică’ în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând ”eliberarea imediată” a opozantului.

”Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.

Și înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea ”fără întârziere” a lui Kara-Murza, potrivit sursei citate.

”Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

Menționăm că luni, la finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de ”înaltă trădare”, difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie ”indezirabilă”.

Ulterior, acesta a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *