Externe

Marea Britanie, Germania și Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cere ”eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”

Luni, 17 aprilie, guvernul britanic a denunţat ”condamnarea motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând ”eliberarea imediată” a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus, transmite AFP și Agerpres.

”Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly.

De asemenea, Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind ”contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului”.

Și guvernul german a denunţat ”cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

”Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică’ în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând ”eliberarea imediată” a opozantului.

”Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.

Și înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea ”fără întârziere” a lui Kara-Murza, potrivit sursei citate.

”Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

Menționăm că luni, la finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de ”înaltă trădare”, difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie ”indezirabilă”.

Ulterior, acesta a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *