InternaționalUcraina

Marea Britanie nu a luat încă decizia de a furniza tancuri Ucrainei

Marea Britanie nu a decis încă dacă ajutorul militar pe care-l oferă Ucrainei în faţa agresiunii ruse să includă de acum înainte şi tancuri, a declarat marţi, 10 ianuarie, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, relatează Agerpres.

El a menţionat că guvernul de la Londra va continua să-şi coordoneze împreună cu aliaţii săi ajutorul militar oferit Ucrainei, după ce SUA, Germania şi Franţa au anunţat fiecare că vor furniza armatei ucrainene vehicule de luptă pentru infanterie.

”Nu am luat nicio decizie finală asupra furnizării de tancuri în acest stadiu (…) Până când vor fi luate deciziile asupra acestor chestiuni, nu comentăm asupra speculaţiilor despre ce echipament suplimentar ar putea sau nu ar putea fi trimis”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

”Vom continua să discutăm cu colegii ucraineni care este cea mai bună formă (de ajutor militar – n. red.) pe care o putem oferi. Şi facem asta în coordonare cu aliaţii noştri”, a adăugat acesta.

Postul Sky News, citat de Reuters, a relatat luni că Marea Britanie examinează pentru prima dată de la începerea războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei posibilitatea de a-i oferi acesteia din urmă tancuri.

Conform unei surse neprecizate citate de postul britanic, de câteva săptămâni au loc discuţii despre trimiterea către Ucraina a circa zece tancuri Challenger 2.

”Tancurile ar putea într-adevăr să fie incluse, iar de unde vor proveni (…), care sunt aliaţii care le vor furniza, este ceva ce, evident, stabilim în coordonare cu fiecare” aliat, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic de externe James Cleverly după o întrevedere cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

Ucraina cere insistent tancuri occidentale, punând accent pe tancul german Leopard, dar până în prezent a reuşit să obţină doar tancuri franceze AMX-10RC, care de fapt sunt blindate de recunoaştere pe roţi echipate cu un tun de 105 mm.

Referindu-se la acestea din urmă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susţinut luni, 9 ianuarie, că ele nu vor schimba fundamental desfăşurarea campaniei militare ruse în Ucraina.

”Are puţin sens să vorbim doar despre decizia Franţei. Ştim că Europa colectivă, NATO şi SUA au oferit Ucrainei arme de miliarde de dolari. Acestea nu pot şi nu vor putea schimba nimic în Ucraina (…), pot doar să provoace şi mai multă durere poporului ucrainean şi să-i prelungească suferinţa”, a declarat Peskov, potrivit agenţiei EFE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *