Eveniment

Mariana Onceanu-Hadârcă, membru CCA: „Dorim să stimulăm producția de emisiuni autohtone”

Chiar în interiorul CCA au fost opinii diferite. Mariana Onceanu-Hadârcă, membru CCA, explică de ce a fost necesară adoptarea acestei decizii. 

– De ce pe 28 decembrie 2012, CCA a stabilit că, începând cu 1 aprilie, ponderea programelor autohtone ale radiodifuzorilor din R. Moldova să constituie nu mai puţin de 30% din volumul emisiei săptămânale?

– Colegii mei care au fost împotriva acestei decizii s-au exprimat în public că aceasta ar fi scoasă de sub masă. Or nu este așa, ideea stabilirii acestei ponderi a fost discutată în cadrul elaborării Strategiei de acoperire a teritoriului național cu servicii de programe audiovizuale (2011-2015), cu scopul de a asigura protecția patrimoniului cultural-lingvistic național. Această strategie a fost adoptată în 2011, la elaborarea ei au participat toți radiodifuzorii, titularii de licență de emisie, cei care au posturi de televiziune, posturi de radio din R. Moldova. Acest obiectiv a fost stabilit pentru sfârșitul anului 2011. Noi am întârziat cu un an. Radiodifuzorii au participat la discuții. Probabil că ei încearcă să găsească niște posibilități de a întoarce situația în favoarea lor.

– Totuși, comisia parlamentară de profil a trimis o scrisoare prin care susține că această decizie este ilegală, făcând trimitere la o expertiză a Ministerului Justiției.

– Această scrisoare este, de fapt, o sesizare. O vom discuta în cadrul unei ședințe în plen, dar hotărârile noastre pot fi contestate doar în instanța de judecată. Comisia parlamentară de profil semnalează că decizia nr. 185 ar fi ilegală, invocând o expertiză a Ministerului Justiției. Noi avem o serie de alte decizii similare, care au fost adoptate anterior, și ar fi îngrijorătoare afirmația că acestea contravin legii. În 2007 am adoptat decizia nr. 51 prin care a fost stabilită o pondere de 30% a creațiilor muzicale autohtone în serviciile de programe radio și TV. Timp de cinci ani, nimeni nu a contestat această decizie, ci a fost pusă în aplicare, iar în 2012 rezultatele au fost pozitive. Prin urmare, o decizie similară referitoare la emisiunile autohtone ar trebui să aibă aceleași consecințe benefice. Cât privește expertiza Ministerului Justiției, sper să-și expună părerea juriștii. Dacă se va constata că am procedat ilegal, atunci înseamnă că multe alte decizii ale noastre, inclusiv cele referitoare la protecția copiilor, vor putea fi declarate tot ilegale.

– Prin urmare, rămâne în vigoare ponderea de 30% de programe autohtone pe care vor trebui să o respecte radiodifuzorii?

– CCA nu a făcut nicio modificare. Noi urmează doar să examinăm cererea colectivă a 14 radiodifuzori de a anula decizia nr. 185 „Cu privire la ponderea programelor autohtone în serviciile de programe audiovizuale”. Posturile de televiziune și radio, care funcționează în baza unei licențe de emisie și, prin urmare, sunt agenți economici aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, începând cu anul 2010, sunt obligați ca 80% din volumul de emisie să difuzeze emisiuni „autohtone, proprii și opere europene”. Problema este că prin „produs propriu” se înțelege inclusiv produsele procurate sau achiziționate de radiodifuzor, astfel, în momentul în care cineva cumpără produsul de la alte posturi de peste hotare acestea automat devin „produs propriu”. Iată de ce am ajuns în situația în care 80% din produsul audiovizual difuzat în R. Moldova este de origine străină.

O altă problemă e legată și de statutul posturilor de televiziune retransmise care nu mai au voie să plaseze publicitate, în urma modificărilor operate la Codul audiovizualului, în vara anului 2012. Astfel unele posturi de televiziune care existau pe piața noastră în regim de retransmisie au decis să-și schimbe statutul distribuitor de servicii în radiodifuzor.

Noi am considerat necesar să stabilim niște reguli ale jocului prin acest procentaj de 30 la sută de produs autohton. Vecinii noștri au aceeași practică. Ucraina, de exemplu, interzicea retransmisia de către radiodifuzori. Adică un radiodifuzor trebuie să facă emisiuni sau să le cumpere de la alte posturi ucrainene, iar retransmisia se face doar prin cablu și satelit.

Noi sperăm că, odată cu aplicarea prevederilor acestei decizii, vom stimula dezvoltarea pieței și crearea unor studiouri de producție în domeniul televiziunii. Vor fi utilizate forțele de muncă și creativitatea jurnaliștilor, operatorilor și ale actorilor. Țările europene vorbesc despre industrie, nu știu dacă noi vom putea atinge nivelul televiziunilor din alte state, dar, cel puțin, va demara o mișcare economică în acest domeniu.

– În prezent, există radiodifuzori în R. Moldova care fac emisiuni autohtone?

– Postul public de televiziune și câteva posturi TV private din Chișinău fac emisiuni autohtone. Sunt de asemenea multe posturi de radio care au programe originale. Dar paradoxul este că foarte multe posturi de televiziune locale și regionale sunt tocmai cele care satisfac condiția de a crea 30% produs autohton. O altă problemă ține de calitatea emisiunile lor. Sunt de aceeași calitate ca și toate celelalte domenii aici, în R. Moldova, dar consider că nici nu vom obține nimic atâta timp cât nu vom face nimic. Acest procentaj obligatoriu are menirea să-i încurajeze să creeze. Sunt convinsă că potențial există. Trebuie doar declanșat procesul.

Cristina Mîțu, membru CCA

Din start declar că sunt pentru cât mai multe produse autohtone la posturile noastre TV și radio, însă consider că această decizie este una neargumentată din punct de vedere juridic, aprobată în pripă, fiind ignorate mai multe proceduri și chiar consultări cu radiodifuzorii. Consider că, până la 1aprilie, radiodifuzorii nu vor fi în capacitate să-și pregătească studiourile pentru producerea de programe și vor ajunge într-un impas financiar.

Nicolae Damaschin, membru CCA



Am votat împotriva deciziei nr. 185, pentru că a fost încălcată procedura. Conform CA, orice decizie se prezintă membrilor CCA cu 78 de ore înainte de ședința publică. Proiectul deciziei a apărut în dimineața zilei de 28 decembrie, când a fost votat.
Astfel de decizii sunt importante și trebuie analizate atent pentru a putea fi implementate. În proiectul inițial de decizie era vorba de 50% de emisiuni autohtone, adică 12 ore de emisiuni locale. Ce facem cu posturile de televiziune tematice? Acestea vor fi închise, pentru că în R. Moldova 12 ore de filme nu se fac. Nu trebuie să facem declarații populiste. De asemenea, orice televiziune trăiește din reclamă, iar în R. Moldova piața de publicitate este dominată de o singură companie căreia îi revin 70-80% din venituri. Posturile de televiziune nu vor avea bani ca să facă emisiuni proprii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *