Actualitate

Masacrul din Bucea. Primele dovezi foto și video cu execuția ucrainenilor din Bucea de către armata rusă

Jurnaliştii au descoperit că paraşutiştii ruşi de la Pskov au fost implicaţi în atrocităţi.

New York Times a publicat dovezi video ale execuției a opt bărbați la Bucea de către parașutiști ruși și a identificat victimele.Această ediție a dedicat mult material.

Aceștia sunt (din rândul de sus la stânga) Anatolie Prikhodko, Andreo Matviciuk, Andrei Verbovoi, Denis Rudenko, Andrei Dvornikov, Sveatoslav Turovski, Valeri Kotenko și Vitali Karpenko. Un alt constructor de 43 de ani, Ivan Skiba, a reușit să supraviețuiască. 

Parașutiștii au patrulat zona, efectuând percheziții din casă în casă și lucrând în interiorul și în afara clădirii de birouri cu patru etaje, 144, Yablonskaya, pe care rușii o transformaseră într-o bază și spital de campanie. Pe aceeași stradă, Ivan Skiba, împreună cu alți 5 bărbați, erau de serviciu la un punct de control improvizat. 

Ucrainenii au fost avertizați prin radio despre apropierea inamicului – și s-au ascuns cu un rezident local, Valeri Kotenko, în vârstă de 53 de ani. Mai târziu li s-au alăturat încă doi luptători, Andrei Dvornikov și Denis Rudenko. O oră mai târziu, în timpul perchezițiilor, rușii au găsit bărbații în casă, iar sub amenințarea armei, invadatorii i-au scos pe oameni, inclusiv pe Kotenko, în stradă. După „căutările” pentru prezența tatuajelor despre apartenența la organizații militarizate, ostaticii au fost duși la „bază”.

Martorii confirmă că au văzut bărbați în parcarea din fața „bazei” cu cămăși trase peste cap. Potrivit lui Skiba, au fost forțați să îngenuncheze, iar apoi parașutiștii l-au împușcat pe Vitalo Karpenko. Invadatorii i-au asasinat și pe cei răniți, Skiba a reușit să evite moartea – după ce a fost lovit de un glonț, s-a prefăcut că este mort.

Cadavrele bărbaților executați zăceau în curte mai bine de o lună.