Matei Vişniec: Germania preia preşedinţia Uniunii Europene cu o agendă ambiţioasă într-un moment dificil
Germania preia, începînd cu data de întîi iulie, pentru şase luni, preşedinţia turnantă a Uniunii Europene într-un moment cînd construcţia comunitară este confruntată cu o acumulare de crize fără precedent. Cancelara Angela Merkel, după cum spun mulţi observatori, vrea să rămînă în istoria Uniunii Europene ca un lider care a salvat-o şi nu unul care a contribuit la prăbuşirea ei.
Într-un fel se poate spune că Europa are noroc în acest moment dificil întrucît Germania se va afla la cîrma ei timp de şase luni. Perioada care urmează este decisivă pentru găsirea unui acord cu Marea Britanie, precum şi pentru relansarea economiei europene greu încercată de epidemia de coronavirus. Ori, doamna Merkel va putea juca din plin, cu o imensă autoritate, rolul de mediator.
Corespondentul la Bruxelles al cotidianului Le Monde arată că doamna Merkel poate fi omul providenţial care să arbitreze în contextul disensiunilor dintre Nord şi Sud, dar şi dintre Est şi Vest. Născută ea însăşi în fosta Germanie răsăriteană şi comunistă, doamna Merkel cunoaşte mult mai bine problemele Estului decît mulţi alţi lideri ai Europei Occidentale. Tot ea este în măsură să medieze între nord şi sud şi să convingă de exemplu ţări precum Olanda, Danemarca, Suedia şi Austria să accepte planul de relansare a economiei europene bazat pe principii de solidaritate fără precedent.
Excelenta gestiune a crizei de coronavirus în Germania i-a sporit doamnei Merkel popularitatea la ea acasă dar şi în Europa, iată deci un nou atuu al ei. Iar sondajele pun în lumină faptul că 63 la sută dintre alegătorii germani sunt de acord cu planul de relansare economică elaborat de Comisia europeană. Dacă înainte de epidemie cariera politică a doamnei Merkel era considerată pe sfîrşite, acum nu este exclusă ideea că ar putea obţine un al cincilea mandat de cancelar.
În momente de criză, nu este acelaşi lucru dacă preşedinţia Uniunii europene aparţine unei ţări mici sau unei ţări mari, spun în culise diverşi diplomaţi. Pînă la sfîrşitul anului, Europa urmează să mai organizeze un summit cu China, relaţiile cu a doua mare economie a lumii fiind un alt punct pe agendă, complicat şi delicat, care necesită calităţi de mediator abil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!