Actualitate

Medicamente cu aceeaşi substanţă activă, la preţ convenabil

Viceministra sănătăţii, Liliana Iaşan, a menţionat că substanţa activă este cea care tratează pacienţii, dar nu denumirea comercială, forma sau culoarea pastilei. „Pacienţii noştri nu sunt destul de informaţi la acest capitol. Farmacistul nu informează pacientul despre substanţa activă a medicamentului. Atât farmacistul, cât şi medicul de familie încalcă ordinul Ministerului Sănătăţii privind prescripţia medicamentelor”, a spus viceministra.

Directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Dumitru Parfentiev, a menţionat că în cadrul campaniei vor fi difuzate două spoturi sociale, unul video şi altul audio. La fel, în rândurile populaţiei vor fi distribuite materiale informative tipărite despre posibilitatea de a solicita medicamentul cel mai convenabil cu substanţa activă necesară pentru tratament. „O să facem informarea atât a publicului general, cât şi a medicilor şi farmaciştilor. Pe parcursul a patru luni vom organiza seminare informative cu aceştia”, a spus Dumitru Parfentiev.

Directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, a menţionat că diferenţa de preţ între medicamentele originale şi cele generice este de circa 25%, iar calitatea este aceeaşi şi substanţa activă are aceleaşi proprietăţi de tratare. Diferenţa este că unele sunt brevetate, iar celelalte cumpără dreptul de producere, dar nu suportă cheltuielile de invenţie. Potrivit lui, toate medicamentele care intră pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova sunt verificate la capitolul calitate.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *