Medicamente made in Moldova
Mai mult decât atât, în ultimii ani industria farmaceutică s-a dezvoltat, pe piața autohtonă apărând numeroase companii care fabrică medicamente atât pe bază naturală, cât și sintetică.
Prima fabrică de medicamente din R. Moldova și-a început activitatea cu mai bine de șapte decenii în urmă. Este vorba de întreprinderea farmaceutică „Farmaco”, care și până în prezent este considerată unul dintre cei mai mari producători de medicamente esențial-vitale din țară. Potrivit lui Valentin Tofan, președintele Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice și Parafarmaceutice (PPFP) din R. Moldova, fabrica a început să producă medicamente după înființarea Laboratorului chimico-farmaceutic „Farmaco” și până în anul 1998 a activat ca unicul producător autohton de produse farmaceutice din R. Moldova. În prezent, întreprinderea farmaceutică produce diferite forme farmaceutice: soluții injectabile, perfuzii, comprimate, capsule, produse galenice.
„Piața noastră este invadată de medicamente străine”
În prezent, în R. Moldova activează 29 de producători de medicamente, iar primele companii private și-au început activitatea din 1998. Deși în ultimii ani industria farmaceutică națională a cunoscut o creștere considerabilă atât în volumul producerii, cât și al vânzărilor pe piața internă, oamenii nu prea cunosc faptul că în R. Moldova se produc medicamente.
„Piața noastră este invadată de medicamente străine, iar atunci când un simplu om intră în farmacie, desigur că, în primul rând, vede medicamentele de import. Cu toate acestea, lucrurile nu merg rău, iar în ultimii ani industria farmaceutică națională a înregistrat o majorare a volumului de producere de la 22,83 milioane dolari în 2011 la 32,74 milioane dolari în 2012. De asemenea, în 2012 a crescut cu peste o treime volumul vânzărilor pe piața internă, iar exportul medicamentelor a înregistrat o creștere de aproape 26 la sută”, menționează Valentin Tofan. Potrivit lui, din totalul produselor medicamentoase înregistrate în R. Moldova, cota celor autohtone este în jur de 18%, însă valoric această cotă este de numai șapte la sută. De la începutul anului, în „Nomenclatorul de stat al medicamentelor” erau incluse 1104 denumiri de medicamente fabricate în R. Moldova din totalul de 6101 de produse.
Medicamentele autohtone, mai scumpe decât cele de import
Chiar dacă multora li se creează impresia că medicamentele autohtone sunt mai scumpe decât cele de import, Valentin Tofan susține că acest lucru se datorează faptului că prețul la gazele naturale și energia electrică la noi este de trei ori mai mare decât în Belarus și în alte țări din CSI.
„Plus la toate, avem o piață de trei milioane de populație. Prețurile majore plus o piață de desfacere relativ mică creează un handicap, dacă ne referim la preț. În ceea ce privește regulile universale de stabilire a prețului, atunci când produci o cantitate mai mare de produse, respectiv ai un preț mai bun la materia primă, iar produsele finite comercializate vor aduce un profit mai mare”, a menționat președintele asociației de profil.
El consideră că pentru a înregistra o creștere sporită a volumului de medicamente autohtone și statul ar trebui să ofere mai mult sprijin producătorilor farmaceutici locali.
Și la noi poți fi un producător farmaceutic de succes
Printre producătorii autohtoni se află și compania „Eurofarmaco”, care face parte din grupul „Ropharma”, o societate de acțiuni cu o cifră de afaceri de circa 100 mln. euro, care are o experiență de cincisprezece ani pe piață. Aceasta produce o gamă diversă de produse farmaceutice, iar cea mai mare parte a pieței de desfacere o are în R. Moldova, România și Belarus. În 2012, aproximativ 56 la sută din produse au fost expuse pe piața autohtonă, iar restul – pe piața internațională.
Produsele naturale, din ce în ce mai cotate
Boris Baluțel, directorul companiei, susține că în prezent compania produce 70 de produse care acoperă diferite clase farma-terapeutice și este orientată spre realizarea preparatelor moderne inofensive și accesibile. Directorul menționează că peste 75 la sută din marfa care o expun spre vânzare variază între zece și 50 de lei, preț accesibil pentru majoritatea oamenilor.
„Punem accent pe elaborarea produselor noi atât de origine sintetică, cât și naturală, iar materia primă o achiziționăm atât de la noi, cât și de peste hotarele țării. Am observat că în ultimul timp preparatele medicamentoase naturale sunt din ce în ce mai cotate. De aceea, în portofoliu deținem multe preparate naturale precum: Gliucofit, Pirofit, Vitagrip, extract de armurariu, valeriană, păducel, extracte din struguri, eucalipt și altele, preparate care pot fi procurate fără prescripție medicală”, menționează Boris Baluțel.
„Este absurd să fii la egalitate cu importatorii”
De asemenea, Boris Baluțel reiterează faptul că întreprinderile farmaceutice din R. Moldova ar funcționa mult mai eficient, dacă ar avea susținere din partea statului. În prezent, producătorii autohtoni sunt puși practic în condiții egale cu producătorii de medicamente importate, ceea ce este absurd.
„O țară ca R. Moldova cu o populație de 3,5 milioane de oameni nu poate concura cu o țară precum este China, care are o populație de 1,5 miliarde, fiindcă prețul rezultă din volumul de producție. Este una atunci când produci o mie de cutii și altceva când produci o sută de mii de cutii”, a mai adăugat Boris Baluțel.
Succesul depinde de angajați
Totodată, directorul menționează că cel mai mare capital al firmei sunt angajații. „În timp s-a format o legătură spirituală în echipă, iar aceasta stă mereu la baza conlucrării și atingerii obiectivelor propuse. Mulți dintre ei activează chiar de la înființarea firmei”, afirmă Boris Baluțel.
În prezent, în cadrul companiei activează 42 de angajați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!