Membrii Congresului SUA fac apel la Federația Rusă să-și RETRAGĂ armată de pe teritoriul REPUBLICII MOLDOVA
În plus, oficialii au mai afirmat că sprijină declarația adoptată de parlamentul Rep. Moldova în data de 21 iunie 2013, care prevede abținerea de la orice acțiuni unilaterale care ar periclita pacea și stabilitatea din regiune, dezvoltarea unei rezoluții pacifiste privind diferendul transnistrean prin identificare unei soluții politice care să respecte principiile și valorile democratice, dar și drepturile fundamentale ale omului în ceea ce privește cetățenii de pe ambele malurile ale Nistrului.
„Ne exprimăm sprijinul în ceea ce privește Declarația Parlamentului Rep. Moldova cu privire la situația actuală a procesului de soluționare a conflictului transnistrean, adoptată pe 21 iunie 2013, și le cerem liderilor așa-numitei regiuni transnistrene, dar și părților implicate în procesul de negocieri 5+2, să încheie negocierile cu privire la statul legal al Transnistriei și a rolului său în Rep. Moldova”.
Aceștia recomandă crearea unui statut legal special pentru regiunea transnistreană, argumentând că acest lucru „ar preveni o viitoare escaladare a conflictelor”.
Membrii Congresului SUA au mai spus că regiunea separatistă transnistreană „violează suveranitatea Rep. Moldova prin revendicarea teritoriilor care aparțin legal Rep. Moldova.
Potrivit vizunii acestora, acțiunile întreprinse în acest sens de regiunea transnistreană pun sub semnul întrebării acordul de încetare a ostilităților semnat în iulie 1992 între Rep. Moldova și Rusia.
Totodată, oficialii Statelor Unite ale Americii au notat că deși au trecut 20 de ani de la semnarea acordului privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul republicii (1994), Federația Rusă încă nu și-a îndeplinit promisiunea.
În încheiere, membrii Congresului au făcut apel la Statele Unite ale Americii și la comunitatea internațională să întreprindă toate acțiunile diplomatice posibile pentru a împiedica escaladarea unui conflict în zonă și pentru a proteja aspirațiile Rep. Moldova de integrare în Uniunea Europeană.
Nota redacției:
Reamintim că CEDO a condamnat în mai multe cazuri Federația Rusă ca STAT AGRESOR în cadrul Războiului de Independență (2 martie – 21 iulie 1992) pierdut de tânărul stat Republica Moldova și soldat cu pierderea mai multor teritorii.
Chiar și după încetarea focului, Federația Rusă a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie vis-à-vis de Moldova. Generalul Lebed, comandantul Grupului Operațional Rus (ROG, fost Armată a 14-a) începând cu iunie 1992, s-a purtat deseori ca un politician transnistrean și a declarat că armata sa ar putea să ajungă la București în două ore.
Sursa: Congres.gov