Moldova

Membru al cărui guvern este Vladislav Kulminski – cel al RM sau cel al „ПМР”?

In contextul conflictului dintre Republica Moldova si Ucraina, referitor la numerele transnistrene, această întrebare devine tot mai pertinenta. Sună ciudat să vorbim despre un conflict dintre Republica Moldova și Ucraina, dar dacă dăm la o parte toată demagogia propagandistcă care însoțește acest scandal, vom vedecă că aceasta este realitatea: Republica Moldova (cu 11% din teritoriul său ocupat de către Federația Rusă) luptă pe aceeași parte a baricadei cu Federația Rusă (care ocupa acești11% din teritoriul nostru) împotriva deciziei guvernului de la Kiev de a interzice acesul pe teritoriul său a autoturismelor cu numere emise de regimul ilegal de la Tiraspol.

Astfel, guvernul de Chișinăul de facto a luat partea Rusiei și a separatiștilor, subminând poziția Ucrainei, care este aliatul său strategic natural în confruntarea cu Rusia pentru restabilirea suveranității asupra teritoriilor sale, deși în mod logic, Ucraina și Moldova ar fi trebuit să fie pe aceeași parte a baricadei – ambele  confruntându-se cu aceeași problema – agresiunea militară din partea Federației Ruse.

Recursul la „dezastruoasa moștenire”

Mai întâi Președinta Maia Sandu la Pro TV, iar mai apoi vice premierul Kulminschi la TVR Moldova, au plasat responsabilitatea pe fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.

Potrivit lui Kulminschi, „scopul plăcuțelor neutre în 2018 era de a prezenta progrese pe dosarul transnistrean, când Republica Moldova era izolată pe plan extern”. „Acest mecanism nu prevede posibilitatea de a obține plăcuțe neutre pentru maxi-taxi, autobuze și transport comercial. Ideea Chișinăului a fost să avem puțin mai mult timp ca să finalizăm aplicarea acestui mecanism. Vom avea negocieri la Bender, la sediul misiunii OSCE, pe acest subiect. Eu nu sunt foarte fericit de felul cum a fost negociat anterior acordul privind plăcuțele neutre, dar interdicția Kievului este deja în vigoare și noi vom aplica acest mecanism”.

Este evident că recursul la „dezastroasa moștenire”, încă mai rezonează suficient de puternic cu electoratul turmentat de perspectiva vremurilor bune, dar pentru oamenii treji la minte, acest „argument” pur și simplu ridicol. Să admitem că acest acord n-a fost negociat perfect, dar PAS deține astăzi întreaga putere în stat. Apropierea actualei guvernări de Moscova este similară cu cea pe care o avea Voronin până în 2003. În arcul guvernamental actual de la Chișinău, două portofolii cheie (ministru de externe, vice-premier pentru reintegrare) sunt detinute de persoane cu simpatii notorii pro rusești, astfel ar fi putut cu ușurință să extindă prevederile acordului și asupra plăcuțelor neutre pentru alte mijloace de transport. Ar fi putut negocia cu Ucraina excepțiile doar pentru maxi-taxi, autobuze și transport comercial.

Kozak, Maia Grigorevna și bâlbâielile la nivel înalt


În loc să fie oferite răspunsuri clare și tranșante, societatea este obligată să asiste la povestea unei bâlbâieli la nivel înalt. Așa și nu este clar dacă acest subiect a fost sal nu discutat la nivel înalt la Chișinău în timpul recentei vizite a emisarului lui Putin, Dmitri Kozak. Formule plastice utilizate de Președinta Maia Sandu, precum că subiectul n-a fost „discutat în mod special”, ne fac să credem că de fapt, acest subiect a fost discutat.

Contrar celor afirmate de Maia Sandu, D. Kozak, a fost mult mai deschis: "Maia Grigorievna m-a asigurat că nu va avea loc niciun blocaj și ei depun toate eforturile pentru a soluționa problema. Acum ei poartă un dialog cu autoritățile de la Kiev, pentru că, în Transnistria, locuiește un număr mare de cetățeni moldoveni."  La fel de bâlbâite au fost și explicațiile, de ce despre situația creată am aflat din presa de la Kiev dar un de la conducerea noastră dragă.

V. Kulminschi „Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli.”

Așa numitul „argument” al „oamenilor simpli” este nu mai puțin demagogic de cât cel al „dezastroasei moșteniri”. Sub acoperirea „grijii față oamenii simpli” din teritoriile ocupate (care de altfel mențin de 30 de ani regimul separatist de la Triaspol și care dețin câte 3-4 cetățenii) de fapt are loc consolidarea așa numitei statalității de la Triaspol.

Chișinăul este cel care prin preferințele comerciale cu UE si SUA, de fapt mențin pe line de plutire economia așa numite RMN, care asigură sursele necesare pentru supraviețuirea regimului de ocupație de la Triaspol.

La 2 septembrie acest regim, a organizat o fastuoasă parada militară, cu mult peste cea organizată de actuală guvernare de ziua independenței. Aceasta parada este asigurata din banii pe care acest regim îi obține din regimul comercial preferențial, acordat Republicii Moldova și nu RMN-ului.

În timp ce vice-premierul Kulminschi un mai poate de grija excesivă față de „oamenii simpli”, regimul de ocupație consumă gazul rusesc, factura pentru care la un moment dat va fi prezentată guvernului oficial de la Chișinău. Regimul de la Tiraspol menține taxele pentru tranzitarea teritoriului pe care îl controlează de către „cetățenii simpli” de pe malul drept al Nistrului.

Oare oameni de pe malul drept al Nistrului, cetățeni ai Republicii Moldova, care în 1992 au apărat cu arma în mâna acest teritoriu de armata a 14-a si de cazacii ruși, mulți dintre ei pierzându-și propia viața. Ei nu costă nimic? Dar fermierii moldoveni care până astăzi nu au acces la pământurile lor, sunt mai puțini importanți de cât „oamenii simpli” care prefera sa-si înmatriculeze mașinile in asa numita NRM de cat in RM?

Dând la o parte toată demagogia si falsă și grijă pășunistă față de oamenii simpli, vom constata ca guvernul de la Chișinăul, la fel ca și pe vremea lui Voronin, preferă să ia partea Rusiei in decrementul interesului național și parteneriatului nostru vital – Ucraina, în soluționarea problemei teritoriilor ocupate din stânga Nistrului.

Pe final, întrebarea firească pentru Președinta Republicii Moldova este: membru cărui guvern este Vladislav Kulminski – cel al Republicii Moldova sau cel al a.n. Republicii Moldovenești Nistrene?

timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *