Actualitate

Mentalitatea nu îi permite să se considere o persoană cu dizabilități

Câteva zile în urmă, Irina Revin a participat la Forumul Național al Femeilor în Afaceri. La eveniment ea a ținut un discurs de motivare pentru femei și despre implicarea acestora în spațiul de afaceri. Tânăra consideră că a sosit „momentul de consolidare pentru promovarea femeii puternice”. Irina Revin sprijină femeile de afaceri care au puterea de a lua decizii în companiile care activează și a celor care sunt interesate de o viață mai bună pentru societatea în care trăiesc. Anume prin implicările fiecăruia în parte, schimbările de mentalitate se pot produce în societate.
Tânăra a urmat o facultate unde a învățat multe despre managementul informațional. Studiile universitare nu i-au fost destul și ea a înțeles că trebuie să-și ridice nivelul de profesionalism. Timp de un an de zile, a lucrat la o agenție de publicitate. Mai târziu ea a ales să-și construiască propria afacere în domeniul IT.

„Cunoștințele de care dispun le-am căpătat singură acasă”

Primul lucru care i-a captat atenția pe Internet au fost portalurile unde liberii profesionaliști erau selectați pentru anumite proiecte din domeniul IT. Cel dintâi proiect pe care l-a făcut de sine stătător a fost crearea unei imagini pentru o companie rusească. Și cum avea experiența necesară în domeniul publicității, a avut succes din prima încercare. Cu timpul, s-a orientat să însușească cunoștințe noi și aprofundate în domeniu. Datorită cursurilor online, „tinerii din ziua de azi, care vor într-adevăr să învețe lucruri noi, au o șansă foarte mare de a se afirma”, ne-a spus Irina. „Cunoștințele de care dispun le-am căpătat singură acasă”.

La un moment dat, curiozitatea a făcut-o să înceapă lucrul cu companiile din Europa. Colaborarea cu oamenii de afaceri europeni a fost o bază foarte bună pentru afacerea pe care o deține acum tânăra antreprenoare. Din această experiență ea a văzut că europenii au o cultură a afacerii. „Europenii sunt foarte pedanți în business. Moldovenii și rușii au numai de învățat din Vest”, ne-a spus ea. De aceea Irina, preferă de cele mai multe ori piața de afaceri din Europa.

Compania sa se manifestă foarte bine deja de șase ani în spațiul internaut. Dar cu doi ani în urmă, Irina a hotărât să se lanseze și pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta s-a întâmplat din două motive. Primul a fost crearea unei imagini pentru compania sa, care atrăgea tot mai multe contracte cu companii internaționale renumite. Al doilea a fost dorința de a schimba mentalitatea din domeniul local de afaceri. Datorită experienței sale, Irina speră ca afacerile care se fac în Moldova să se ridice la nivelul culturii europene. Businessul din Moldova nu s-ar face prin strategii, dar prin scheme ascunse care sunt foarte dubioase. „Acestea nu arată progresul mediului nostru de afaceri, dar mentalitatea moldoveanului ca antreprenor”, a spus dezamăgită Irina.

Tinerii cu dizabilități pot să se lanseze în afaceri

Un proiect prin care Irina dorește să ajute alți tineri să își deschidă afaceri este Asociația antreprenorilor cu dizabilități. Proiectul a fost lansat acum 6 luni și scopul acestuia este de a promova drepturile persoanelor cu dizabilitati și a-i ajuta pe aceștia să creeze o afacere proprie. În cadrul acestuia vor fi selectați 10 tineri cu dizabilități care vor fi învățați să scrie un business-plan, să își facă o strategie de promovare și să le găsească o susținere financiară. Important este să identifice acele persoane care „au dorința de a învăța lucruri noi și de a progresa. Să fie pasionat de ceea ce face”, a menționat Irina.

În societatea noastră, persoanele cu dizabilități sunt victimele unor prejudecăți. Aceasta pornește de la lipsa informației, de la lipsa accesului la învățământ și discriminarea celor care au dizabilități. Fiind crescuți într-o astfel de societate, o persoană cu dizabilitati, chiar având capacitați și abilități, sunt presate permanent și nu-și valorifică potențialul.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt aproximativ 183 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 60% sunt apte de muncă. Dacă li s-ar oferi mai multe informații, aceste persoane ar avea șanse să se afirme.

Asociațiile care se preocupă de persoanele cu dizabilități fac doar activități, seminare sau împărțiri de fonduri. Ele nu au scopul de a se consolida și a face schimbări în societate, schimbări care ar avea rezultate directe. Ceea ce acum fac aceste ONG-uri nu este destul pentru a stimula și sprijini persoanele cu dizabilități pentru a participa în viața socială.

Oamenii cu dizabilități din Republica Moldova nu sunt parte a societății

Irina ne spune că este nevoie, în primul rând, de a asigura persoanele cu dizabilități accesul la informație și studii. Fiecare cetățean are dreptul la învățământ, la muncă, aceasta este prevăzută de convenția ONU privind egalitatea între oameni. Accesul la universități și școli va fi asigurat când autoritățile locale vor instala rampe potrivite pentru persoanele cu dizabilități. „Rampele existente au fost instalate de ochii lumii, care nu pot fi folosite de acei care au probleme locomotorii”, ne-a mărturisit Irina. „S-a vorbit despre accesul elevilor în școli, până în ziua de azi, nu toți au acces în instituțiile de învățământ. Cum ar putea merge acești oameni mai departe, dacă nu sunt de mici stimulați, ci din contra închiși între patru pereți?”.

Irina nu se consideră o persoană cu dizabilități și este gata să-și ajute în continuare semenii ca să depășească fricile și să se încadreze în societate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *