Externe

„Mi-e foame, mi-e foame!” Peste 200 de copii de migranți blocați la granița dintre Belarus și Polonia suferă de foame și frig

Prognoza meteo nu este deloc încurajatoare: temperaturile vor coborî sub zero grade Celsius în nopțile următoare și, pe deasupra, mai sunt anunțate și ploi în regiune. Migranții – care provin din Orientul Mijlociu (Irak sau Siria) ori Asia (Afganistan)- sunt nevoiți să taie lemne și să facă focuri în pădurile din zonă pentru a se putea încălzi.

Puțini dintre migranți se bucură de „luxul” unui cort. Cei mai mulți încearcă să doarmă în adăposturi rudimentare, improvizate din crengi și tufișuri, blocați în la granița dintre Belarus și Polonia, în cel mai mare dezastru umanitar de la granița UE din ultimii ani, unde mii de oameni se luptă, la propriu, pentru o bucată de pâine.

Printre aceștia se află și părinții unui băiat de patru ani cu picioarele paralizate, care au plecat din Kurdistanul irakian și care speră să ajungă în Germania pentru a-și opera copilul, se arată în materialul CNN. Autoritățile bieloruse estimează că numărul migranților din zona de frontieră va ajunge la 5.000 în următoarele zile.

„Mi-e foame, mi-e foame”, a declarat pentru CNN o tânără migrantă aflată în tabăra improvizată.

2000 de dolari – „costul” unei călătorii din Irak până în Belarus Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său.

Lukașenko ar fi autorizat persoane aflate din zone de criză sau de conflict să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Un migrant kurd a declarat pentru CNN că a plătit 2.000 de dolari pentru călătoria din Irak până în Belarus.

„Vrem să ajungem în Germania”, a spus el.

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică forţele de securitate din Belarus i-ar instrui pe migranţii blocaţi în zonă să ia cu asalt frontiera dintre cele două țări.

Pe fondul legii privind starea de urgenţă instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în ţară trebuie să-i părăsească teritoriul. În virtutea acestei legi, Varşovia a restrâns drepturile civile şi a interzis manifestaţiile în zonă.

Sursa: digi24.ro

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.