Social

Mielul de Paşti

Dacă nu ai miel pe masă, parcă nici nu-i sărbătoare”, spune baciul Pavel Moşneagu din Lăpuşna, în a cărui familie oieritul este principala îndeletnicire de multe decenii. Ba mai mult, baciul zice că această tradiţie se conturează tot mai mult în spaţiul moldav, întrucât cererea pentru carnea de miel a crescut considerabil în ultimii ani.

În ultimii ani a crescut numărul celor care mănâncă carne de miel

„În fiecare an, în preajma sărbătorilor de Paşti sacrificăm miei. Este o tradiţie pe care o respectăm cu sfinţenie. La noi, de Paşti nu lipseşte mielul, friptura şi răciturile de miel, la fel cum nu lipseşte pasca şi ouăle roşii”, povesteşte baciul Pavel. În familia lui – şi baciul are o familie numeroasă: 12 copii, o parte căsătoriţi – de la mic la mare, la toţi le place carnea de miel, şi nu doar în zi de Paşti. „La noi în familie se mănâncă permanent carne de oaie şi de miel. Cea de porc e mai rea pentru sănătate, că-i mai grasă. Carnea de oaie însă, în unele cazuri, ţine nu doar de foame, dar şi de leac”, spune oierul, bucuros că în ultimii ani a crescut cererea pentru miei şi că vin oameni de la zeci şi sute de kilometri ca să cumpere un cârlan de la el. „Cei mai mulţi vin, desigur, de Paşti şi de Blajini, deşi şi în restul anului avem cumpărători. În general, carnea de miel este foarte căutată”, spune baciul Pavel.

Carnea de oaie este mai bună decât cea de vită, conţine de 2,5 ori mai puţin colesterol

De aceeaşi părere este şi Olga Ţimbal, proprietara unui restaurant cu specific găgăuzesc din capitală, care spune că în prezent numărul celor care renunţă la carnea de porc în favoarea celei de oaie este în creştere. „Am avut cazuri când veneau la noi persoane care nu au mâncat niciodată carne de miel, ca după aceea au renunţe la alte tipuri de carne, mai grasă, pentru cea de miel”, menţionează Olga Ţimbal. Deşi în societate există concepţia precum că doar de Paşti s-ar consuma carnea de miel şi de oaie, lucrurile nu stau deloc aşa. „Cârlanul, mielul micuţ de numai câteva săptămâni, copt în cuptor, este tradiţional anume pentru Paşti, dar pe tot parcursul anului se consumă carne de miel sau oaie. Moldovenii se orientează mai mult spre acest tip de carne, pentru că are numeroase calităţi nutritive. Carnea de oaie este mai bună şi decât cea de vită, conţine de 2,5 ori mai puţin colesterol, este mai dietetică şi, dacă aceasta este preparată în anumite feluri, are calităţi terapeutice. De asemenea, faptul că, de regulă, carnea de oaie se prepară cu multe mirodenii, aduce un plus sănătăţii”, consideră Olga Ţimbal. Ea povesteşte că moldovenii preferă carnea de oaie cu legume, preparate într-un mod specific, şi tocăniţa de miel. Cât priveşte materia primă, proprietara restaurantului spune că în Moldova există destui oieri pentru a acoperi cererea, astfel că importul de carne nu-şi are rostul.

Cât despre calităţile nutritive ale cărnii de miel, Luminiţa Suveică, şefa Direcţiei sănătate a municipiului Chişinău, medic nutriţionist, spune că aceasta este cea mai uşoară carne. „Carnea de miel conţine toată gama vitaminelor grupei B, extrem de benefice pentru organismul omului. Este un tip de carne optim pentru consum, cea mai recomandată pentru organism. Cred că ar fi mai bine ca să fie înlocuită carnea de porc şi chiar cea de vită cu cea de oaie sau miel, din considerentul că este dietetică”, subliniază Luminiţa Suveică.

Mielul de lapte (de circa 5-6 kg) are o carne bogată în nucleoproteine, colagen, e greu digerabilă şi este interzisă suferinzilor de hiperuricemie – gută

Mielul de peste 12 kg are însă o carne moale, gustoasă şi hrănitoare. Mioara este indicată pentru prepararea pastramei, grătarelor, având o cantitate mai mică de nucleoproteine decât mielul. Acest tip de carne face parte din categoria cărnii roşii şi este benefică din punct de vedere nutriţional, dacă este preparată corect, consumată cu moderaţie şi asociată corect cu garnituri de legume fierte, murături. Carnea şi organele de oaie sunt o sursă bună de fier şi vitamine, fiind recomandate adolescenţilor, oamenilor tineri, sănătoşi şi activi. Este un remediu eficient în combaterea anemiei feriprive.

Tradiţia de Paşti „atentează” serios la buzunarul moldovenilor. Anul acesta un kilogram de carne de miel costă circa 70 de lei, iar cum un miel numai bun de gătit la Paşti trebuie să aibă 8-10 kilograme, costurile sunt deloc neglijabile.

 
Potrivit datelor recensământului agricol, la 1 martie 2011 la nivel naţional au fost înregistrate: circa 203 mii capete de bovine, 422 mii capete de porcine, 747 mii capete de ovine şi caprine, şi 12 427 mii capete de păsări.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *