Migranții moldoveni au trimis acasă în opt luni peste un miliard de dolari
Este al patrulea an consecutiv în care valoarea transferurilor bănești de la moldovenii care muncesc peste hotare sunt în creştere, după ce, în timpul crizei economice, acestea s-au redus cu 30 la sută. Transferurile de bani au început să crească în 2010, dar se află sub nivelul de dinaintea crizei, când intrările de bani pe canalul transferurilor prin bănci au atins în 2008 aproximativ 1,66 miliarde de dolari.
În cazul în care volumul remiterilor din iulie şi august se va menţine până la sfârşitul anului, suma acestora s-ar putea apropia de cifra înregistrată în anul ce a precedat criza. În luna iulie, remiterile s-au cifrat la 156 de milioane de dolari SUA, iar în august – la 152 de milioane de dolari.
Datele BNM arată că în august cea mai mare pondere în transferuri a avut-o rubla rusească, respectiv, 37,2 la sută, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, după care urmează moneda unică europeană, cu o cotă de 32 la sută şi dolarul – 30,8 la sută.
Un studiu al Băncii Mondiale (BM) a constatat că R. Moldova ocupă locul cinci într-un top alcătuit de BM, cu o pondere de 24% a transferurilor emigranţilor în Produsul Intern Brut în anul 2012.
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au transferat, în anii 1999- 2012 şi în opt luni ale lui 2013, prin băncile moldoveneşti, familiilor sau rudelor, peste 12 miliarde de dolari SUA. Cea mai mare pare din această sumă a fost cheltuită pentru consum curent şi procurări de imobile, maşini şi alte bunuri.
MOLDPRES