Actualitate

Mihail Hodorkovski precizează că a cerut grațierea ca urmare a problemelor din familie și nu-și recunoaște vinovăția

‘Pe data de 12 noiembrie m-am adresat președintelui rus pentru a-i cere grațierea din motive familiale și sunt bucuros de rezultatul pozitiv. Problema recunoașterii vinovăției mele nu se pune’, a precizat Hodorkovski într-un comunicat. ‘Pe de altă parte, îi mulțumesc lui Hans-Dietrich Genscher pentru rolul personal jucat în destinul meu’, a adăugat el.

Și biroul cancelarului Angela Merkel a confirmat că Germania a lucrat ‘în culise’ pentru eliberarea lui Hodorkovski. Hans-Dietrich Genscher ‘s-a ocupat intensiv în culise de acest dosar și s-a implicat puternic pentru a se ajunge la o soluție, fiind sprijinit de cancelar și de ministrul de externe’, se menționează într-un comunicat semnat de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al lui Angela Merkel.

Mihail Hodorkovski, opozant înverșunat al lui Putin, a ajuns vineri la Berlin, unde a plecat cu avionul său personal imediat după ce a părăsit închisoarea. El a fost primit pe aeroport chiar de Genscher, care a spus că l-a susținut pe Hodorkovski din rațiuni umanitare. Agențiile internaționale de presă au anunțat mai devreme în cursul zilei de vineri că mama lui Hodorkovski urmează un tratament în Germania și acesta ar fi motivul plecării sale precipitate la Berlin.

Însă, potrivit agenției ruse Itarr-Tass, mama lui Hodorkovski, Marina Hodorkovskaia, s-ar fi arătat nedumerită de vizita fiului ei în Germania, afirmând că ea este acum în Rusia. ‘Nu știu de ce se spune că Mihail a plecat să mă vadă în Germania. Am urmat acolo un tratament cu ceva timp în urmă, dar acum sunt în regiunea Moscova. Mihail nu mi-a dat telefon’, a spus ea agenției ruse de presă, preluată de AFP. Și agenția Ria Novosti scrie că mama lui Hodorkovski, bolnavă de cancer, urmează un tratament în Germania, dar acum ea este la Moscova. La rândul său, tatăl lui Hodorkovski, Boris, a declarat pentru Associated Press că în prezent este împreună cu Maria în Rusia, dar intenționează să plece sâmbătă în Germania.

Cotidianul rus Kommersant, citat tot de AFP, a scris în ediția de vineri că Hodorkovski a acceptat să solicite grațierea, idee pe care a respins-o anterior, după ce a fost vizitat în închisoare de reprezentanți ai serviciilor secrete care l-ar fi avertizat că i se pregătește o nouă condamnare și l-au anunțat că starea de sănătate a mamei sale se deteriorează.

El a fost condamnat de două ori, în 2005 și 2010, împreună cu asociatul său Platon Lebedev, prima dată pentru escrocherie și fraudă fiscală și apoi pentru furt. Dacă nu ar fi fost grațiat, ar fi trebuit să stea în închisoare până în octombrie 2014. Lebedev nu a cerut încă grațierea și ar urma să fie eliberat în mai 2014.

Sursa: Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *